Länsimaisen demokratian arvo ja arvokkuus kunnallisessa päätöksenteossa

Viime torstaina luin aamulla herättyäni lähes epäuskon vallassa uutisia edellisyön ja –illan aikaisista tapahtumista kongressitalolta Washingtonista, yhdestä amerikkalaisen demokratian tärkeimmistä ja ehkä samalla myös koko länsimaisen demokratian tunnetuimmista rakennuksista. Epäuskon lisäksi päällimmäisinä tunteina olivat suru ja järkytys ja ehkäpä samalla myös pelko siitä, mihin suuntaan länsimainen demokratia on menossa. Presidentti Sauli Niinistön sanoin kyseessä oli uskomaton demokratian painajainen.

Eräällä sosiaalisen median keskustelupalstalla sattui silmiini kommentti, jonka kirjoittajan mielestä Yhdysvaltojen tapahtumilla ei ole mitään tekemistä suomalaisen kuntapolitiikan kanssa. Itse olen tästä asiasta eri mieltä. Aktiivisesti kuntapolitiikkaa seuraavana ja siinä mukana olleena olen havainnut useita kertoja, että myös meillä Suomessa demokraattiseen päätöksentekoon ja siihen vaikuttamiseen on tullut enenevissä määrin samanlaisia piirteitä, mitä myös Yhdysvalloissa on viime aikoina ollut havaittavissa. Myös meillä demokratiaa yritetään aika ajoin käyttää puhtaasti omien etujen ajamiseen, joko päätöksentekijöiden itsensä tai heihin vaikuttavien tahojen kautta. Myös meillä itselle epämieluisia demokraattisessa päätöksenteossa syntyneitä päätöksiä yritetään muuttaa itselle mieluiseksi erilaisin, välillä kovin kyseenalaisinkin keinoin.

Samoin kuin Yhdysvaltojen politiikassa myös meillä kuntapolitiikassa retoriikka esimerkiksi ”kansan tahdosta” ja ”elitismistä”, disinformaation levittäminen erityisesti sosiaalisessa mediassa sekä tarkoituksenhakuinen epäluottamuksen kylväminen, ovat valitettavasti siinä nykyään tunnistettavissa olevia piirteitä. Laaja-alaiseen asiantuntijuuteen, tieteeseen ja maltillisuuteen pohjaava keskustelu ja päätöksenteko saattavat toki vaikuttaa aika ajoin pitkäveteiseltä ja tylsältä, mutta ovat useimmiten hyvinäkin aikoina kestävämpään sekä laaja-alaiselta vaikutukseltaan parempaan lopputulokseen johtavaa, kuin erilaisiin uskomuksiin ja kapea-alaisiin näkemyksiin perustuva vaihtoehto.

Länsimaisen demokratian periaatteiden ja arvojen suojelemisen tulisi olla meidän jokaisen kontolla, jotta turvaisimme sen säilymisen ja sen alkuperäisen tarkoituksen. Historiassa ja valitettavasti myös nyky-yhteiskunnassa on lukuisia esimerkkejä siitä, mihin vapauden ja oikeudenmukaisuuden puuttuminen sekä demokratian arvon ja sen periaatteiden halveksiminen ja hylkääminen voi pahimmillaan johtaa.

Pauliina Valkovirta
Kirjoittaja on Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen varapuheenjohtaja sekä vaalalainen yhdistystoimija

Kirjoitus on julkaistu Pyhäjokiseudussa 13.1.2021 ja Tervareitissä 14.1.2021.

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *