Sote ihmistä varten
POPsote-hankkeen ohjausryhmän keskustalainen puheenjohtaja Jussi Ylitalo kirjoitti kauniisti Kalevassa 12.12. sote-uudistuksen tavoitteista ja rahoituksesta. Valitettavasti nyt vaan puheet ja käytäntö eivät kohtaa.
Ylitalo kertoo, että Keskusta haluaa soten, joka on yhdenvertainen ja jonka kustannukset veronmaksajat pystyvät kantamaan. Tosiasiassa kuitenkin hallituksen esityksellä leikataan pohjoisilta maakunnilta todelliseen tarpeeseen nähden satoja miljoonia euroja. Se yhdessä isojen muutoskustannusten kanssa pakottaa karsimaan ihmisten tarvitsemia palveluita todella rajusti. Erityisesti rahoitusvajetta on sosiaalihuollon kustannuksissa ja harvan asutuksen huomioimisessa. Tiedot on helppo tarkistaa hallituksen soteuudistus.fi-sivuston rahoituslaskelmista.
Samaan aikaan kun hallitus esittää Pohjois-Pohjanmaan kunnilta leikattavaksi vielä 90 miljoonaa euroa enemmän kuin kesällä, se leikkaa entisestään alimitoitettua Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointalueen rahoitusta 54 miljoonaa euroa lisää! Silti valtakunnan tasolla sote-uudistus maksaa hallituksen oman arvion mukaan miljardeja euroja lisää ja kustannukset ovat vielä kymmenen vuoden kuluttua muutoksesta vuonna 2033 yli kaksi miljardia euroa pakkasella sote-kustannusten nykykehitykseen verrattuna!
Kirsikkana kakun päällä Keskusta runnoi hallituksessa läpi vaatimuksensa maakuntaverosta. Uusi verotuksen taso tulee nostamaan työn verotusta kokonaisuutena. Erityisesti meidän Pohjois-Pohjanmaan veronmaksajien verorasitus nousee kohtuuttomaksi. THL:n viimeisimpien julkisuuteen annettujen sote-laskelmien mukaan meidän sote-kustannukset ovat noin 1,5-kertaiset ruuhka-Suomeen verrattuna. Tämä johtaa pohjoisen korkean kuntaverotuksen lisäksi myös hyvin kireäään maakuntaverotukseen.
Ylitalo kannustaa vaikuttamaan siihen, että Kokoomus olisi tukemassa hallituksen sote-uudistusta. Olen hyvin mielelläni tukemassa sellaista uudistusta, jossa oikeasti parannetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta ja laatua sekä pidetään sote-kustannusten kehitys kohtuullisena. Hallituksen esityksellä näistä ei toteudu mikään!
Uskon ja toivon, että Pohjois-Pohjanmaalla ja koko Suomessakin, voimme ilman valtiovallan holhousta ja lisääntyvää byrokratiaa tehdä yhteistyössä alueen kuntien ja kuntayhtymien kanssa uudistus, jossa keskitytään ihmisten tarvitsemiin palveluihin. Siihen ei tarvita lisää byrokratian tasoja eikä vallan keskittämistä Helsinkiin ja keskuskaupunkeihin. Se ei myöskään edellytä ideologista sosialisointia Venezuelan tapaan.
Voimme laittaa kaikki alueen hyvinvointipalvelut perustasolta erikoistasolle asti yhteen. Sovitaan kunnianhimoisesta hoitotakuusta eli annetaan ihmisille hoito silloin, kun on tarve. Jos tämä ei muuten onnistu, niin annetaan palveluseteli, jolla voi hakea tarvitsemansa palvelun vaikkapa yksityiseltä yhteistyökumppanilta. Panostetaan lisää koko alueen kattavaan ESKO asiakas- ja potilastietojärjestelmään sekä muuhun digitalisaatioon. Tehtäiskö tämä heti?
Pekka Simonen, Kokoomus
hyvinvointilautakunnan vpj
PPSHP:n hallituksen jäsen
POPsote ohjausryhmän vpj
Oulu
Teksti on julkaistu Kalevassa 15.12.2020
Kuva: CC BY 2.0 (