Juha Hänninen: Oulaskankaan synnytystoiminnan lakkaamisesta

Olemme saaneet viime aikoina seurata useasta eri mediasta Oulaskankaan synnytystoiminnan lopettamiskeskustelun värikkäitä vaiheita. Valvira totesi äsken (7.11.2018) antamassaan päätöksessä, että synnytystoiminta Oulaskankaan sairaalassa tulee lopettaa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti 31.12.2018 mennessä.  Oulaskankaan sairaalalla oli voimassa kesällä saatu sosiaali- ja terveysministeriön poikkeuslupa synnytystoiminnan jatkamiseksi vuoden 2021 loppuun saakka. Luvallako ei siis kuitenkaan olisi merkitystä, jos Valvira käsittämättömässä viisaudessaan nyt esittääkin toiminnan lopettamista? Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on myös kertonut olleensa tukemassa synnytystoiminnan jatkamista Oulaskankaalla kun se on pyytänyt Valviran arviota Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnasta ja sen laadusta.

Päivystysasetuksessa on asetettu synnytysten vuosittaiseksi minimimääräksi synnytyssairaaloissa 1 000 kappaletta. Sen alle jääminen merkitsee poikkeusluvan anomista sosiaali- ja terveysministeriöltä. Monet keskussairaalat jäävät tämän rajan alle. Oulaskankaan sairaalassa on ollut noin 900 synnytystä vuodessa.  Siellä on tehty viime vuosina myös paljon työtä synnytystoiminnan ja sitä tukevan tehostetun hoidon kehittämisessä. Tällä hankkeella on ollut myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tuki. Keväällä 2018 sairaanhoitopiiri toimitti sosiaali- ja terveysministeriöön poikkeuslupa-anomuksen, jossa se sitoutui myös osaltaan kehittämään toimintaa ja tehostetun valvonnan järjestämistä Oulaskankaalle. On outoa, jos tämä ei riitä. Minkälaiset ovat ne todelliset laatukriteerit jolla vuosia menestyksellisesti harjoitettu synnytystoiminta ei yhtäkkiä täyttäisikään kriteereitä? Halutaanko sitä että synnytykset jatkossa toteutetaan taksien takapenkeillä ja kotisaunoissa? Mistä löytyvät päätöksestä todellisen vastuun ottaneet tahot?

Suomessa syntyvyys on viime aikoina ollut laskussa, mutta Oulaskankaan sairaalan vastuualueella se on edelleen suurta. Sosiaali- ja terveysministeriö voi myöntää poikkeusluvan synnytysten määrälle, jos se on tarpeen palvelun saavutettavuuden tai potilasturvallisuuden vuoksi. Länsi-Pohjan sairaalassa on noin 500 synnytystä vuodessa ja sinne lupa tuli. Mielestäni tämä Oulaskankaan sairaalan asia on tärkeä koko maakunnan yhteinen asia.  Vetoomus ministeriölle on lähtenyt. Haluaako alueen suurin puolue olla myös mukana ajamassa tätä asiaa? Nyt pitää maakunnan kansanedustajien, pääministerin johdolla, nousta yhdessä puolustamaan maakuntamme etua.

Juha Hänninen
Oulun Kaupunginvaltuuston pj (kok.)

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *