Ei teloitusryhmän eteen

Aktiivimallin keskustelussa on ollut mukana paljon väärää tietoa ja vääriä luuloja, joten korjataanpa näistä muutamia olettamuksia, huhuja ja katsotaan mitä hyötyä työttömälle ja yhteiskunnalle aktiivimallista tuleekaan olemaan.

Hallituksen linjauksessa edellytetään työttömältä työnhakijalta kolmen kuukauden aikana 18 tuntia palkkatöitä, pienimuotoista yritystoimintaa tai osallistumista viitenä päivänä työllistymistä edistävään palveluun, joiksi lasketaan esim. omaehtoinen opiskelu, työkokeilu, työvoimakoulutus tai kuntouttava työtoiminta.

Pohdinnassa oli alun perin useita eri malleja, joista valittiin tämä pehmein. Aktiivimalli omavastuupäivin kuuluu Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelman kärkihankkeisiin. Noin 4,5 prosentin vähennys korvaukseen kolmessa kuukaudessa on kohtuullinen, kun omalla aktiivisuudella voi välttää tuon vähennyksen.

Tärkeintä kuitenkin, että tällä mallilla tavoitteena on saada työllistettyä 5000 -10000 ihmistä. Haluan uskoa, että jokainen työkuntoinen ja työkykyinen on myös halukas töihin. Laki aktiivimallista on hyväksytty eduskunnassa ja nyt seurataan, miten se vaikuttaa. Lain vaikuttavuutta ei vielä ole arvioitu, paitsi demarien Antti Rinne on halunnut kuvata tilannetta vakavilla sanankäänteillä, laittamalla työttömät työnhakijat teloitusryhmän eteen. Täysin yhdenvertaisia työnhakijat eivät ole, syrjäseudulla on selkeästi vaikeampaa löytää työtä aktivointitoimista huolimatta. Ensimmäisen puolen vuoden aikana työtön työnhakija tapaa jobcenterin työntekijän kerran kuukaudessa. Kaikkien työttömien pitäisi ottaa vastaan myös lyhytaikainen työ, jotta päästään työn tekemisen makuun.

Jos on huonoja lakeja ja kohtuuttomuuksia voidaan ja pitää aina korjata. Pääasia, että työttömien työllistymistä edistetään, kaikin mahdollisin laillisin keinoin ja kannustinloukkuja puretaan. Yhteiskuntamme hyvinvointi perustuu työn tekemiseen ja yrittäjyyteen, tämä on kaiken perusta. Uskon aktiivimallin lisäävän työllistymistä ja toivotaan, että joku työtön saisi tästä mallista kimmokkeen myös yrittäjyyteen, joka myös tuo työpaikkoja lisää Suomeen. Tärkein pointti kuitenkin koko aktiivimallissa on ettei kukaan jäisi kotiin odottelemaan töitä.

Aktiivimallin tavoitteena on, että työtön hakee töitä nopeasti työttömyyden alettua. Tutkimusten mukaan mitä pidemmälle työttömyys jatkuu, sitä vaikeampaa työttömän on saada töitä ja näin ollen voidaan olettaa ja toivotaan, että aktiivimalli ehkäisee näin myös syrjäytymistä.

Juha Hänninen

Maakuntavaltuuston kokoomusryhmän pj.

Oulun kaupunginvaltuuston pj

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.