Työnteko on kestävin tapa vähentää köyhyyttä.
Kalevan artikkelissa 11.10. yksinhuoltaja Teija Kangas kertoi pettyneensä kokoomuksen ja hallituksen sosiaaliturvauudistuksen suunnitelmiin. Hän kertoi, miten olin diakoniatyön vaalitilaisuudessa puhunut työpaikkojen lisääntyvän Kokoomuksen vaalivoiton myötä. Hän myös kertoi toivovansa elämäänsä työtä ja toimeentuloa.
Hallitusohjelman tavoitteena on työllisyyden parantaminen 100 000 työllisellä vaalikauden loppuun mennessä. Valtioministeriön laskelmien mukaan hallituksen uudistukset vahvistavat työllisyyttä jo ensi vuonna 60 000–65 000 työllisellä. Teija Kankaan ja monen muun toive työstä ja sitä myöten paremmasta toimeentulosta ei kohta ole vain toive, vaan totta.
Artikkelissa haastateltujen Kankaan ja Maarit Haltun huolet liittyivät jo entuudestaan niukan toimeentulonsa heikkenemiseen, mikäli hallituksen kaavailemat sosiaaliturvauudistukset toteutuvat. Tässä on liian yksityiskohtaista käydä läpi juuri heidän tulonsiirtoihinsa liittyviä muutoksia, mutta yleisemmällä tasolla tuoreessa STM:n arviossa sosiaaliturvamuutosten yhteisvaikutuksista käy ilmi, että kaikista heikoimmassa asemassa olevien, jo toimeentulotukea saavien tulotasoa muutokset eivät lähtökohtaisesti heikennä.
Hallitus rajaa indeksijäädytysten ulkopuolelle mm. toimeentulotuen, vammaisetuudet ja elatustuen. Lisäksi asumistukea, toimeentulotukea ja indeksijäädytyksiä koskeviin esityksiin on tehty muutoksia, jotka lieventävät vaikutuksia lapsiperheisiin. Esimerkiksi kahden lapsen yksinhuoltajaperheessä, jossa tuloina ovat ansiosidonnainen päiväraha ja täydentävät työtulot, asumistukiuudistuksen vaikutus on noin 30 euroa kuukaudessa. Uudistuksen jälkeenkin hän voi saada asumistukea vielä yli 3000 euron tuloilla. Se on totta, että asumistuen poisto omistusasunnoilta pienentää tulonsiirtoja, kuten Maarit Haltun kohdalla.
Muutosten, kuten työttömyysturvan lapsikorotusten poiston, vaikutuksia lapsiperheisiin lievennetään lapsilisiä korottamalla, opintotuen huoltajakorotusta nostamalla ja lapsikohtaisen työtulovähennyksen käyttöönotolla. Kaikkein pienituloisimpien osalta toimeentulotuki tasoittaa muiden etuuksien alenemisen vaikutusta tuloihin.
Olen edelleen sitä mieltä, että työnteko on kestävin tapa vähentää köyhyyttä ja huono-osaisuutta, myös niiden, jotka eivät ole töissä. Siksi rakennamme Suomea, jossa jokainen työikäinen ja työkykyinen voi elättää itsensä ja perheensä ensisijaisesti työnteolla. Korostan sanoja ”työikäinen” ja ”työkykyinen”.
Heistä, jotka eivät ole työkykyisiä ja työikäisiä, meidän pitää yhteiskuntana pitää huolta. Jotta voimme taata myös heille riittävän elintason, työllisyysasteemme on noustava yli 80 prosenttiin. Siihen on vielä matkaa, eikä pikavoittoja jaeta. Tämä hallitus on toiminut vasta muutaman kuukauden, eikä yhtään lakia ei ole vielä säädetty. Neljän vuoden päästä valtion talous on tällä hallitusohjelmalla paremmassa tilassa kuin nyt, ja vielä parempi kahden hallituskauden jälkeen. Siitä hyötyvät kaikki.
Juha Hänninen
kansanedustaja (kok.)