Pienydinvoimaa edistettävä kaikilla tasoilla

Kuluva talvi on onneksi tähän saakka ollut leuto ja energiaa riittänyt, vaikka hintataso on välillä noussut etenkin sähkön osalta korkeaksi. Syksyllä julkisuudessa oli kuitenkin esillä jo tilanne, jossa koko maan osalta olisi voitu joutua katkaisemaan ja säännöstelemään sähkön käyttöä talvikuukausien aikana.

Suomen energia- ja sähkötuotanto on monipuolistunut ja innovaatiot sekä investoinnit esimerkiksi tuulivoimaan tuoneet tarvittavaa lisäkapasiteettia tuotantoon. On kuitenkin huomattava, että samaan aikaan olemme luopuneet monista vanhoista energialähteistä.  Lisäksi Suomi lämpenee edelleen pitkälti kaukolämmöllä, josta yli kolmasosa syntyy LUT-yliopiston mukaan edelleen kivihiilen, maakaasun ja turpeen kaltaisia fossiilisia polttoaineita polttamalla.

Suomessa on pitkä ja ansiokas historia ydinvoiman rakentamisessa. Turvallisuus ja käyttövarmuus ovat olleet koko ydinvoima-aikakauden ajan korkealla tasolla, ja alan osaaminen on maailman huippuluokkaa. Kehitys ja tutkimus ovat tuoneet pienydinvoimalat varteenotettavaksi vaihtoehdoksi perinteisille, suurille voimaloille ja niiden laajamittaisemman rakentamisen arvellaan alkavan noin 10-15 vuoden kuluessa.

Pienreaktorit mahdollistavat pienemmän tehonsa myötä sijoittumisen nykyistä lähemmäs kaupunkeja ja esimerkiksi runsaasti sähköenergiaa vaativaa teollisuutta. Pienydinvoimalat voivat jatkossa olla myös merkittävä osa kaukolämmön tuotannossa ja niiden fossiilisesta polttoaineesta luopumisessa tarjoten mahdollisuuden saada päästötön korvaaja 2030-luvulla esimerkiksi Oulun Toppila 2:n tuotannon tilalle.

Pohjois-Pohjanmaalla Pyhäjoen voimalahankkeen jatkaminen uuden laitostoimittajan kanssa on merkittävä mahdollisuus saada lisäydinvoimaa käyttöön järkevällä aikataululla sekä kustannuksilla. Hanhikiven voimala-alueella on valmius jatkorakentamiselle ja tähän on tärkeää saada mahdollisimman nopeasti poliittinen päätös.

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen mukaan maakunnan alueella on tarpeellista mahdollisimman nopeasti tehdä kaikki tarvittavat valmistelut, jotta pienydinvoiman kaavoittaminen ja rakentaminen alan korkeita turvallisuusstandardeja noudattaen voidaan aloittaa heti teknologian tullessa laajempaan käyttöön.

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *