Ra­hoi­tuk­set tulee koh­den­taa vii­saas­ti Poh­jois-Poh­jan­maan elin­kei­no­ra­ken­teen mo­ni­puo­lis­ta­mi­seen ja uusien työ­paik­ko­jen luo­mi­seen

Väki Suomessa ikääntyy ja vähenee. Nuorten maakunnaksi kutsutulla Pohjois-Pohjanmaallakin keski-ikä on jo 41 vuotta. Suomi on tippumassa muiden Pohjoismaiden kyydistä hyvinvoinnissa. Myös taloudellisen kehityksen mittareilla Pohjois-Pohjanmaa on jäänyt jälkeen EU-alueen keskitasosta tulo- ja tuottavuuskehityksessä. Tästä syystä EU:n investointi- ja kehitysrahoitusta on maakuntaan tulossa poikkeuksellisen paljon, yli 350 miljoonaa euroa v. 2023-2027. Rahoitukset tulee kohdentaa viisaasti maakunnan elinkeinorakenteen monipuolistamiseen ja uusien työpaikkojen luomiseen.

 

Uudistumisen kannalta myös hyvinvointialue taloudellisen vallan käyttäjänä on merkittävä toimija maakunnassa operoidessaan lähes 2 miljardin euron vuosibudjettia. Uuden hallintomallin rakentuessa tulee elinkeinorakenteen uudistumistarpeiden vuoksi jättää riittävä ilmatila yksityiselle palvelutuotannolle. Monituottajamalli on paperilla mainittu tärkeäksi, mutta käytännössä julkinen valta silti pyrkii syömään markkinaa yksityisten toimijoiden alta.

 

Maakunnan yrittäjäjärjestö on kysynyt aiheellisesti, pitääkö hyvinvointialueen pestä omat pyykkinsäkin pesuloillaan. Ovatko pyykinpesu, asiakkaiden kuljetus, kyytivälitys sairaanhoidollisia ydinpalveluja, joita hyvinvointialueen tulee itse tuottaa? Hyvinvointialueen ylimmän johdon on myös syytä kiinnittää huomiota rooleihinsa palveluntuottajaorganisaatioissa.

 

Raahessa tammikuun alussa pidetyssä alueellisen neuvottelukunnan kokouksessa hyvinvointialueen edustajat esittelivät mm. sosiaali-,vanhus- ja psykiatristen palvelujen alaa sote-uudistuksen tultua voimaan. Lähes jokainen esittely alkoi organisaatiokaavion ja johtajien titteleiden esittelyllä. Kysymyksiini palvelujen saatavuuden paranemisesta käytännössä monituottajamallia hyödyntäen hoitojonojen purkamiseksi ei kyetty vastaamaan. Kaikilla toimialoilla ei ollut edes tietoa, kuinka paljon ihmisiä jonoissa on.

 

Talousmaantieteen painopisteen siirtyessä pohjoiseen Pohjois-Pohjanmaan sijainti on kuitenkin harvinaisen likietunen yli 100 miljardin euron investointien suuntautuessa Pohjois-Norjaan, -Ruotsiin ja -Suomeen tulevina vuosikymmeninä. Jo nyt on oltava hereillä hyödyntämään investointien imu.

 

Sari Nurro

kansanedustajaehdokas (kok)

Teksti on julkaistu Kalevan yleisönosastossa 23.1.2023.

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *