Miksi hyvinvointialue hamuaa muita kuin soten ydintehtäviä?

Sote-uudistus tehtiin, jotta sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuus paranisi. Maakunnan pk-yrityskentältä on tullut yhteydenottoja, kuinka hyvinvointialue hamuaa muitakin kuin sosiaalipalveluiden, terveyden- ja sairaanhoidon ydintehtäviä.

Maakunnan yrittäjäjärjestö on osallistunut hyvinvointialuevalmisteluun.

Monituottajamalli on ainakin paperilla mainittu tärkeäksi. Miksi kuitenkin käytännössä julkinen valta pyrkii syömään markkinaa yksityisten toimijoiden alta ja estää yksityisen palvelutuotannon, yritystoiminnan ja yksityisten työpaikkojen synnyn?

Hyvinvointialueen ei tulisi hamuta rooleja ja toimintoja, joissa jo on kilpailukykyistä yksityistä palvelutuotantoa. Yrittäjien etujärjestö on aiheellisesti kysynyt, pitääkö hyvinvointialueen pestä pyykkinsäkin pesuloillaan. Kummallinen on myös matkapalvelukeskuksen pilotointihanke, koska alueella jo on tehokkaita, yksityisiä kuljetusvälitys- ja taksiyrityksiä, jotka työllistävät kymmeniä ihmisiä. Asiakkaiden kuljetus, kyytivälitys ja pyykinpesu eivät ole sairaanhoidon tai sosiaalipalvelujen ydintehtäviä.

Hyvinvointialuetta rakennettaessa on kirkastettava ydinkysymys, miksi sote-uudistus tehtiin ja mitä palveluita julkisen sektorin kannattaa tuottaa itse. Pohjois-Suomen elinkeinorakenteen kehittymisen ja monipuolistumisen vuoksi on tärkeä jättää tilaa yksityisille toimijoille. Suuret inhouse-yhtiöt saattavat olla vahingollisia elinkeinorakenteen monipuolistumiselle.

Hyvinvointialueen käyttäessä merkittävää julkista valtaa ja varoja (lähes 2 miljardia euroa/vuosi), ylimmän johdon on myös syytä kiinnittää huomiota rooleihinsa palveluntuottajaorganisaatioissa, jotta ei synny epäterveitä sidonnaisuuksia ja mene puurot ja vellit sekaisin.

Raahessa tammikuun alussa pidetyssä alueellisen neuvottelukunnan kokouksessa hyvinvointialueen edustajat esittelivät toimialojensa mm. sosiaali-, vanhus- ja psykiatristen palvelujen alaa sote-uudistuksen tultua voimaan 1.1.2023. Kuvaava oli, että lähes jokainen esittely alkoi organisaatiokaavioiden ja johtajien titteleiden esittelyllä.

Kysymyksiini palvelujen saatavuuden paranemisesta käytännössä, keinoista hoitojonojen purkamisessa ja aikajänteestä jonojen purkamiseksi ei kyetty vastaamaan.

Sari Nurro

Eduskuntavaaliehdokas, Raahe

Kirjoitus on julkaistu Raahen Seudussa 16.1.2023

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *