Putinin kulissit

Venäjän presidentti antoi asevoimilleen mahdottoman tehtävän valloittaa kaksi kertaa Suomen kokoinen maa liian pienellä ja heikosti varusteluilla joukoilla. Ukrainan ja muun Euroopan kannalta ei ole huono asia, että Venäjän asevoimien kehittämiseen tarkoitetut määrärahat ovat huvenneet korruptioon.

 

Objektiivisen tiedon sijasta Venäjän tiedustelupalvelut ovat tuottaneet tiedustelutietoa, jota valtiojohto on halunnut kuulla. Näin toimi myös YK:n johto viimeisessä kenttäoperaatiossani Afrikassa, jossa haluttomuus kuulla aito tilannearvio johti tuhansien paikallisten turhaan kuolemaan väkivaltaisuuksissa. Nykyinenkään YK:n heikko pääsihteeri ei varoituksista huolimatta uskonut Venäjän hyökkäykseen.

 

Venäjän iskuista 90% on osunut siviilikohtaisiin ja asutuskeskuksiin. Se kertoo johtamisjärjestelmän, maalittamiskyvyn puutteista sekä epätoivosta saavuttaa sotilaallista ratkaisua. Venäjän kyky moderniin sodankäyntiin on olematon. Ahdingosta kertoo yritykset saada teknisesti yksinkertaista materiaalia kuten lennokkeja Iranista.

 

Venäjä lopetti liikekannallepanojärjestelmänsä 2000-luvun alussa, koska oli tarkoitus siirtyä palkka-armeijaan. Siksi se ei pysty tehokkaasti kokoamaan joukkoja reservistä, varustamaan ja kouluttamaan niitä.

 

Presidentti Putin toivoo voittoa pelaamalla aikaa ja odottaa kovaa talvea, jotta energian hinnannousu murtaisi lännen yhteisrintaman. On tärkeää, että lännen yhtenäisyys aggressiota vastaan säilyy ja Ukraina saa kaiken tarvitsemansa tuen.

 

Venäjän hyökkäyssodan inhimillinen hinta on karmea. Yli 10 miljoonaa ukrainalaista on lähtenyt pakolaisiksi. Ukrainalaisia on menehtynyt kymmeniätuhansia, haavoittuneita yli 100000. Venäläisiä on kaatunut kymmeniätuhansia, haavoittuneita jopa 200000, jotka vuotavat rintamalla kuiviin lääkintähuollon puutteiden vuoksi.

 

Vaikka Venäjä ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, Ukrainassa tapahtuneet sotarikokset voidaan tutkia tarkoitusta varteen perustettavassa kansainvälisessä erityistuomioistuimessa. Näin toimittiin Ruandan ja entisen Jugoslavian alueen sotarikosten tutkinnassa. Perustamisasiakirjojen malli on jo olemassa.

 

Sari Nurro

ent. rauhanturvaaja

Raahe

Teksti on julkaistu Kalevan mielipidepalstalla 23.10.2022

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.