Hyvinvointialue pysykööt lestissään

Sote-uudistusta perusteltiin tarpeella parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta. Pohjois-Pohjanmaalla valmistelua on tehty aktiivisesti, jotta uusi organisaatio aloittaisi täydessä iskussa 1.1.2023. On alueita, joissa murrosvaiheen valmistelua tulee petrata.

Henkilöstöltä on tullut kunnista yhteydenottoja murrosvaiheen kaaoksesta ja ettei kaikki henkilöstö ole vielä saanut tietoa tulevasta sijoituspaikasta. Kysyessäni asiasta HVA:n valmistelijalta sain vastauksen, että jos henkilö ei ole saanut tietoa, voi olettaa nykyisen paikan säilyvän. Jos tieto kerrotaan ulkopuoliselle kysyjälle, soisi kerrottavan myös organisaation sisällä. Valmistelun edetessä on tullut ilmi, että hyvinvointialue hamuaa muitakin kuin terveyden ja sairaanhoidon ydintehtäviä.

Tästä on esimerkkinä järjestelmäsuunnitelmassa hahmoteltu ”Osaajapoolien laajentaminen” mm. Tervia-osuuskunnan ja Docta Oy:n kaltaisten järjestelyjen avulla. Hyvinvointialueen käyttäessä maakunnassa merkittävää julkista valtaa ja varoja (lähes 2 miljardia euroa/vuosi), on syytä kiinnittää huomiota hyvinvointialueen ylimmän johdon rooleihin palveluntuottajaorganisaatioissa, jotta ei synny epäterveitä sidonnaisuuksia ja mene puurot ja vellit sekaisin.

Toinen kummallisuus on ”matkapalvelukeskuksen pilotointihanke”. Maakunnassa on erittäin tehokkaasti toimivia, yksityisiä kuljetusvälitys- ja taksiyrityksiä, jotka työllistävät kymmeniä ihmisiä. Asiakkaiden kuljetus ja kyytivälitys eivät ole sairaanhoidon ydintehtävä.

Hyvinvointialuetta rakennettaessa on oltava tarkkana, ettei valmistelijoihin iske hallintohimmelipöhö. On pidettävä mielessä ydinkysymys, miksi sote-uudistus tehtiin.

Hyvinvointialueen ei tule hamuta rooleja ja toimintoja, joissa jo on tehokkaasti toimivaa kilpailukykyistä yksityistä palvelutuotantoa. Jos massiiviset hyvinvointialueet alkavat pyörittää pesuloita, kiinteistöhuoltoyhtiöitä, ruokaloita, kuljetuksia, se tarkoittaa, että julkinen valta syö markkinan yksityisten toimijoiden alta. Näin torpataan uusien yritysten, työpaikkojen ja yksityisen palvelutuotannon synty. Ja verotuotot.

 

Sari Nurro
Rannikon alueellisen neuvottelukunnan jäsen (kok)
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *