Pohjois-Suomen aluekehitysrahoitusta ei tule leikata!

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Ministeri Lintilän valmisteleman aluetukirahoituksen pohjaesityksen uumoillaan leikkaavan Itä- ja Pohjois-Suomen rahoitusosuutta yli 120 miljoonaa euroa ja keskittävän tukia eteläiseen Suomeen. Ministeri Lintilän johtama Työ- ja elinkeinoministeriö ei ole avannut julkisuuteen aluekehitysrahoja koskevan esityksensä taustaa. Suuria leikkauksia siis esitetään, mutta järkeviä tai kestäviä perusteluja leikkauksille ei ole kerrottu.

Alustavissa laskelmissa esitetyt merkittävät leikkaukset Itä- ja Pohjois-Suomeen unohtavat kokonaan yhteisesti sovitut jakoperusteet, joissa EU-aluekehitysrakennerahat on kohdennettava erityisesti nyt leikkausuhan alla oleville seuduille. Olisi erikoista, jos tästä periaatteesta luovuttaisiin alueellista tasa-arvoa ja koko maan elinvoimaa mielellään ainakin mediassa suureen ääneen puolustavan Keskustapuolueen ministerin esityksestä.

Aluekehitystuet ovat suuressa roolissa koko pohjoisen Suomen kehittämisen näkökulmasta. Nyt valmistelussa olevan esityksen myötä koko nykyinen sopimusperuste tukirahoille on vaarassa murentua ja voi johtaa koko rahoituksen jatkuvuuden vaarantumiseen. EU-komission maaraportin mukaan alueelliset erot ovat edelleen todellisia ja tuki on kohdennettava sovitusti näille alueille.

Valitettavasti hallituksen työkalupakista on näköjään löydetty luova tulkinta sovittuihin pelisääntöihin ja nyt rohkeasti koetellaan, kuinka pitkälle tällaisessa sääntökikkailussa on mahdollista päästä ennen kuin joku puhaltaa pilliin. Valitettavasti tämä on koko maan näkökulmasta vaarallista ja kallista uhkapeliä.

Oikeudenmukaisen Siirtymän Rahaston JTF käyttö näennäisenä hyvityksenä on epäoikeudenmukaista, koska JTF on huomattavan kapea-alainen ja väliaikainen.

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus vaatii, että Pohjois-Suomen aluekehitystukien säilyttämistä vähintään entisellä tasolla sekä hallitukselta ja ministeri Lintilältä valmiutta noudattaa sopimuksia ja pelisääntöjä.

Samalla piirihallitus muistuttaa, että koko maan elinvoiman näkökulmasta hallituksen politiikka piirtää samaa rumaa kuvaa esimerkiksi väylähankkeiden osalta tulevalle vuosikymmenelle

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.