Ajatuspaja selvitti: Pohjois-Pohjanmaalla Oulu saamassa yksinään enemmistön aluevaltuustoon – 10 kuntaa jäämässä ilman paikkoja

Hallituksen väkisin ajama maakuntauudistus on kamala uhka demokratialle ja ihmisten vaikutusmahdollisuuksille. Pohjois-Pohjanmaalla tilanne on myös karu.

Hallituksen esityksen mukainen aluevaltuusto valitaan suorilla vaaleilla maakunnan alueelta ilman nykyisistä kuntayhtymistä tuttuja äänivaltaleikkureita. Tämä tietenkin tarkoittaa, että kaikissa tapauksissa maakunnan keskuskaupunki tulee saamaan väkimääränsä myötä erittäin vahvan aseman.

Ajatuspaja Toivo on laskenut, miten tulevissa aluevaltuustossa paikat jakautuisivat kuntien kesken, jos ne jakautuisivat samassa suhteessa kuin vuoden 2017 kuntavaalien annetut äänet. Hallituksen esityksen mukainen aluevaltuusto valitaan suorilla vaaleilla maakunnan alueelta ilman nykyisistä kuntayhtymistä tuttuja äänivaltaleikkureita. Kaikissa tapauksissa maakunnan keskuskaupunki tulee saamaan suuren väkimääränsä myötä erittäin vahvan aseman.

Selvitys kattoi manner-Suomen sote-alueet Uudenmaan ulkopuolella. Keskeiset havainnot ovat, että maakuntien keskuskaupunkien äänestysvoima riittää keräämään lähes puolet (47 %) aluevaltuutettujen paikoista keskuskaupungeille. Toisaalta noin neljäsosa Suomen kunnista on vaarassa jäädä kokonaan ilman paikkoja, ja toinen neljäsosa on jäämässä vain yhteen paikkaan. Muutoksen iso kuva on, että maakuntakeskusten päätösvalta sote-palveluista kasvaa merkittävästi samalla, kun pienimmistä kunnista se katoaa käytännössä kokonaan.

Pohjois-Pohjanmaan tapauksessa valtuuston koko on 79 valtuutettua, jolloin ehdokaslistan enimmäiskoko on 98. Vuoden 2017 kuntavaaliäänien suhteessa tarkasteltuna Oulu saisi 79 aluevaltuustopaikasta reilusti ehdottoman enemmistön (44 paikkaa). Tämä riittää yksinään enemmistöön (56 %) aluevaltuustossa. Vain kahdeksan kuntaa (Raahe, Kuusamo, Kalajoki, Kempele, Ylivieska, Ii, Muhos ja Nivala) saisi enemmän kuin yhden paikan. Yhteen paikkaan joutuisivat tyytymään Haapajärvi, Haapavesi, Liminka, Oulainen, Pudasjärvi, Pyhäjärvi, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Taivalkoski ja Tyrnävä. Kokonaan ilman paikkoja jäisivät Alavieska, Hailuoto, Kärsämäki, Lumijoki, Merijärvi, Pyhäjoki, Pyhäntä, Reisjärvi, Vaala ja Utajärvi.

Lue koko tutkimus täältä: ALUEVALTUUSTOSELVITYS

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.