Sote on susi syntyessään

Palvelut alas ja hallinto sekä kustannukset ylös. Siinä lyhyesti hallituksen visioiman uudistuksen sisältö. Mitä enemmän uudistuksesta saadaan tietoa, sitä useammat asiantuntijat esittävät jyrkän vastalauseen huonosti valmistellusta ja vaikutuksiltaan tuhoisasta hankkeesta. Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd.) on julkisesti esittänyt oman huolensa (Helsingin uutiset 28.4.) ”Ohjausta keskitetään ministeriöihin, on keksitty lukuisia raportointeja, suunnitelmia ja linjauskeskusteluja, joissa virkamiehet tulevat jatkossa viettämään aikansa. Itsehallintoa hyvinvointialueella edustaa vain vaaleilla valittu valtuusto, muuta itsehallinnollista siitä on vaikea löytää.”

Viljasen mukaan ”Paikallishallinnon demokratiasta ei kanneta huolta. Jos eduskunnan päätösvallasta vietäisiin puolet pois, syntyisi siitä varmasti debattia. Sen sijaan keskustelua kansanvaltaisen paikallishallinnon supistamisesta ei käydä.”

Uudistusta on valmisteltu poikkeuksellisen salailun kautta, ilmeisesti siksi, ettei sisältöä olisi mahdollista arvioida tarkemmin. Hallituksen kannattaisikin ehkä kerrata omaa ohjelmaansa, jossa todetaan että ”Laadukas lainvalmistelu on keskeistä politiikan uskottavuuden ja legitimiteetin näkökulmasta. Sitoudumme tietopohjaisen politiikan tekoon sekä systemaattiseen vaikutusarviointiin kaikessa lainvalmistelussa. Syvennämme yhteistyötä tiedeyhteisön kanssa.”

Useampi työryhmä on esimerkiksi tällä hetkellä valmistelemassa monikanavarahoituksen purkua. Julkisuuteen saakka päässeiden tietojen mukaan (mm. Lännen Media 17.4.) pöydällä ovat esimerkiksi esitykset yksityisen hoidon ja tutkimuksen Kela-rahoituksen lopettamisesta, Kelan kuntoutustoiminnan siirtämisestä suunnitelluille hyvinvointialueille, lääkekorvausten poistaminen yksityislääkäreiden määräämistä lääkkeistä sekä matkakorvausten poistamisesta yksityiseen hoitoon tai tutkimukseen matkustamisesta.

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus pitää käsittämättömänä, että palveluita keskittävää ja heikentävää sekä kustannuksia kiistatta hallituksen omienkin arvioiden mukaan kasvattavaa uudistusta kuitenkin ajetaan väkisin eteenpäin.

Kokoomuksen ratkaisu on selvä. Yhteiskunnan tehtävä on tarjota jokaiselle hänen tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut. Jokaisen pitää päästä esimerkiksi lääkäriin mahdollisimman nopeasti. Jonoissa ei pitäisi kenenkään joutua odottamaan hoitoa kuin lyhyen ajan. Kaikkien sote-palveluiden on oltava tarpeen vaatiessa nopeasti saatavissa asuinpaikasta tai taloudellisesta asemasta riippumatta.

Uudet vaalit, verot tai hallintovirat eivät paranna palveluja. Myös seuraavan hallituksen on jatkettava työtä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseksi. Mahdolliset muut uudistukset, kuten valtion aluehallinnon tai kasvupalveluiden uudistaminen, on tehtävä sotesta erillisenä kokonaisuutena.

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus ry.

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *