Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus: Hallituksen kohdeltava alueita tasapuolisesti

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus vaatii, että valtioneuvoston on arvioitava ravintoloiden sulkemisen tarpeellisuus Pohjois-Pohjanmaalla kunnittain. Eduskunta hyväksyi sunnuntaina lain, jolla ravitsemisliikkeet suljetaan asiakkailta väliaikaisesti maanantaista 29.3. alkaen. Valtioneuvosto antoi samana päivänä asetuksen, jossa määritellään maakunnat, joissa sulku on voimassa epidemian kiihtymisen katkaisemiseksi.

Asetuksen perusteella ravitsemusliikkeiden 9.3. alkanut sulkeminen jatkuu siten, että ravitsemusliikkeet olisivat kiinni lähes koko maassa 18.4. asti. Sulun piiriin eivät kuulu Ahvenanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Kainuu. Lisäksi Lapin maakunnassa ravintolat voivat olla auki Kittilän kuntaa lukuun ottamatta.

Tasa-arvon ja yhdenmukaisuuden näkökulmasta on käsittämätöntä, sulkusääntelyä ei rajata laajuudeltaan tarkasti siihen, mikä tartuntataudin leviämisen estämiseksi on välttämätöntä. Asiasta ovat huolensa hallitukselle esittäneet vastakaikua saamatta muun muassa yrittäjäjärjestöt, useat kunnat sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Oululainen kansanedustaja, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie (kok) vaatii, että ”Hallituksen on tarkasteltava myös Pohjois-Pohjanmaan kuntakohtaiset tauti- ja tartuntatilanteet heti huhtikuun alussa ja purettava ravintolatoiminnan rajoituksia alueellamme kunnittain, jos sille on aihetta”.

Eduskunta edellytti vastauksessaan hallituksen esitykseen, että maakuntaa, jossa on suuret etäisyydet, ja joka on asukastiheydeltään harva, on tarkasteltava maakuntaa hienojakoisemmin. Eduskunnan näkemyksen sekä terveysviranomaisten lausunnon pohjalta ravintolat määrättiin suljettavaksi Kittilässä, mutta muissa Lapin kunnissa ravintolat voivat avautua. Lapin maakuntaa lukuun ottamatta nyt voimassa oleva ravintolasulku on määritelty koko maakuntaa koskien.

Pohjois-Pohjanmaa on pitkien välimatkojen maakunta, joka on väestöntiheydeltään Suomen harvimmin asuttuja. Myös tautitilanne alueella on parempaan suuntaan, tapaukset ovat tasaisesti vähentyneet ja ilmaantuvuus laskenut. Maakunnan tautitilanteen suunta on hyvä ja lähestyy perustasoa.

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Tomi Kaismo huomauttaa, että ”Maantieteellisesti suuressa maakunnassamme on kuntia ja alueita, joissa ei ole ollut yhtään tartuntaa pariin viikkoon. Näin ollen valtioneuvoston olisi syytä arvioida tarvetta ravintolasuluille koko maakunnan sijasta kunnittain Pohjois-Pohjanmaalla”.

Lisätietoja:

Tomi Kaismo

Puheenjohtaja, pohjois-pohjanmaan kokoomus

045 670 7600

 

Mari-Leena Talvitie

Kansanedustaja

044 527 3288

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *