Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus vaatii tolkkua liikennepolitiikkaan

Liikenne on Suomen kaltaisessa maassa kokonaisuus, jota ei voida keskusvirastojen kampaviinerityöryhmissä yhdellä mahtikäskyllä järjestää. Etäisyydet ja väestömäärät poikkeavat toisistaan jo maakuntien sisällä niin merkittävästi, ettei yksi ratkaisu ole toimiva. Autoiluun ja liikkumiseen liittyvissä ratkaisuissa vaikuttaa, että hallituksella on käytössä vain verot ja erilaiset valvontalaitteet. Verorasituksen kasvattaminen liikenteen kustannuksella asettuu kyseenalaiseen valoon myös siksi, että jo nykyisin kerättävistä määristä vain murto-osa päätyy liikenneväylien ylläpitoon.

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen piirikokous toteaa, että päästöjen vähentäminen on globaali tavoite, johon jokainen fiksu kansakunta haluaa kantaa kortensa kekoon. Kansallisella tasolla Kokoomus on valmis työskentelemään sen tavoitteen eteen, että liikenteen päästöt puolittuvat vuoteen 2030 mennessä. Tieliikenteemme pitäisi olla täysin hiiletön vuoteen 2045 mennessä. Tällä hetkellä liikenteen päästöt muodostavat viidenneksen Suomen kokonaispäästöistä, josta valtaosa tulee tieliikenteestä. Tavoitteeseen pääseminen on vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Tomi Kaismon mukaan ”Joukkoliikenne toimii jossain, oman auto toisaalla. Ihmisten liikkumista etenkin pidempien välimatkojen seudulla ei voida veroilla ja valvonnalla kitkeä kokonaan pois. Pohjois-Pohjanmaa on hyvä esimerkki alueesta, jossa ihmisten arki käy lähes mahdottomaksi, jos oman auton käyttäminen tehdään käytännössä mahdottomaksi.

Ongelmamme eivät ole autoissa, vaan fossiilisissa polttoaineissa. Päästöjen puolittaminen edellyttääkin ennen kaikkea autokannan nopeampaa uusiutumista. Se on tarkoitus toteuttaa vähäpäästöisiä autoja suosimalla ja lisäämällä biopolttoaineiden osuutta.

Kokoomuksen tavoitteena on, että sähköä tai biokaasua käyttävä ajoneuvo on suomalaiselle aina fossiilista polttoainetta käyttävää autoa kilpailukykyisempi vaihtoehto viimeistään 2030-luvulla. Siksi kokoomus esittää autoilun verotukseen rakenteellista muutosta, jossa uusien autojen verotus siirretään asteittain kokonaan auton hankinnan verotuksesta autoilun päästöjen verotukseen.

Hallituksen retoriikassa kumisevat tyhjyyttään komeat termit kuten kunnianhimoinen, reilu tai edistyksellinen. Keinoina näihin komeisiin tavoitteisiin pääsemiseksi esitetään poikkeuksetta uusia veroja, maksuja, valvontaa, seurantaa, rajoituksia ja kieltoja. Pääosa näistä onkin enemmän tai vähemmän suoria työssäkäyntiveroja. Hallituksen kunniaksi on toki huomautettava, että sekin tajuaa tämän linjan olevan myrkkyä kaikenlaiselle toimeliaisuudelle ja työlle. Uusien verojen ja keskusjohtoisen sääntelyn oheen onkin yleensä tarjolla lisää passivoivia ja byrokratiaa paisuttavia tulonsiirtoautomaattihimmeleitä, jotka valitettavasti vain pahentavat tilannetta.

Harmillisesti tämän hallituksen linjaukset ovatkin usein ideologisesti ajettuja hankkeita, joiden seurauksena tavallisen ihmisen arki muuttuu hankalammaksi ja kalliimmaksi. Etenkin polttonesteiden ja käyttömaksujen korotukset osuvat kipeästi niihin ihmisiin, jotka tarvitsevat autoaan työntekoon ja perheen kuljetuksiin harvaan asutuilla alueilla, joissa joukkoliikenne ei ole vaihtoehto. Oikeudenmukaisuus ei voi olla pelkkää verottamista ja kieltämistä.

Kokoomuksen tavoitteet kumpuavat näkemyksestä, jonka mukaan jokainen ihminen kykenee itse harkitsemaan ja pohtimaan omaan elämäänsä sopivat ratkaisut. Yhteiskunnan ja poliittisten ratkaisujen pitää mahdollistaa, ei rajoittaa, elämistä ja arkea.

Sunnuntaina 15.11.2020 Oulussa pidetyssä käsitteltiin sääntömääräiset asiat sekä tehtiin henkilövalinnat vuodelle 2021. Piirijärjestön puheenjohtajana jatkaa Tomi Kaismo, jolle kausi on 13 peräkkäin. Varapuheenjohtajiksi valittiin jatkamaan Pekka Simonen ja Pauliina Valkovirta. Taloudenhoitajana jatkaa Jorma Kivelä. Piirihallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Pirjo Bastman, Tiina Gallen, Timo Karhu, Mikko Korkeakoski, Mono Kuoppala, Tuula Mustonen, Hanna Saari ja Sebastian Stenfors. Varajäseninä toimivat Henri Fröjdholm, Juhani Suopanki, Atte Syväniemi ja Jouko Selkälä.

Lisätiedot:

Tomi Kaismo
Puheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus
045 670 7600
tomi.kaismo@otc.fi

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *