Katseet kunnissa hyvinvointia ja terveyttä edistäviin tekoihin vauvasta vaariin

Katseet kunnissa hyvinvointia ja terveyttä edistäviin tekoihin vauvasta vaariin

Kuntalain ensimmäisen pykälän mukaan kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja tiistaina 24.11 julkaistu kansallinen TULE-ohjelma vuosille 2020-2025 vahvistaa entisestään näkemystä tämän erittäin tärkeän tehtävän merkityksestä. Vaikka valmisteilla oleva sote-uudistus muuttaisikin toteutuessaan kuntien roolia ja tehtäviä merkittävästi, jäisi edelleen kunnan tehtäväksi kuntalaisten hyvinvoinnin edellytysten luominen.

Ennaltaehkäiseviin toimiin panostaminen kannattaa kunnissa kaiken ikäiset kuntalaiset huomioiden. Tuki- ja liikuntaelinvaivat aiheuttavat erittäin merkittäviä taloudellisia kustannuksia vuositasolla eikä samassa yhteydessä voi unohtaa myöskään niiden aiheuttamaa elämänlaatua heikentävää vaikutusta, joka voi johtaa esimerkiksi mielenterveydellisiin ongelmiin. Väestön ikääntyessä tuki- ja liikuntaelinterveydestä huolehtiminen käy entistäkin ajankohtaisemmaksi, mutta samalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tulee kohdistaa myös lapsiin ja nuoriin, sillä terveen luuston perusta luodaan jo lapsena.

Ihmisten arjen tottumuksia muuttamalla saamme ehkäistyä erilaisia tules-vaivoja ja meidän onkin erittäin tärkeää löytää ratkaisuja siihen, kuinka luomme nykyistä parempia mahdollisuuksia meillä kunnissa tähän muutokseen. Innovatiivisuus, avarakatseisuus ja yhteistyö siis kunniaan ja käytäntöön tässäkin asiassa yli kunta- ja puoluerajojen. Muutokseen motivoimiseksi myös kuntalaisten ajankohtaista ja oikeaa tietoa ja ymmärrystä tuki- ja liikuntaelinterveydestä ja sen merkityksestä on tärkeää lisätä ja esimerkiksi tässä asiassa ovat erilaiset potilas- ja liikuntajärjestöt erittäin hyviä kunnan kumppaneita. Tiedolla johtaminen on nykypäivää ja on tärkeää kartoittaa sekä ottaa käyttöön erilaisia mittareita, joilla saamme relevanttia tietoa niin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen parissa toimivien ammattilaisten ja kunnan johtavien viranhaltioiden työn, kuin kuntapäättäjienkin päätöksien tueksi.

Ennaltaehkäiseviin toimiin panostaminen kunnissa kannattaa, vaikka sen hyödyt eivät usein olekaan vielä seuraavana vuonna tilinpäätöksestä nähtävissä. Investointi kaikenikäisten kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä edistäviin toimenpiteisiin on sijoitus kunnan tulevaisuuteen ja elinvoimaisuuteen.

 

Pauliina Valkovirta

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen varapuheenjohtaja

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *