Annetaan nuorille töitä

Korona myllertää globaalisti meidän kaikkien arkista elämää. Ikäihmisten ja perussairauksia sairastavien lisäksi haluamme nostaa esille näkökulman siitä, että lapset ja nuoret ovat selkeästi koronan ja erityisesti sen seurausten riskiryhmää.

Suomalainen yhteiskunta ei kestä nuorten syrjäytymisen ja näköalattomuuden kasvua. Meillä ei ole varaa toistaa 90-luvun laman virheitä, joissa lapsille, nuorille ja perheille suunnatuista peruspalveluista leikattiin huomattavan paljon. Esimerkiksi kuntien nuorisotyöstä leikattiin 52 % ja kahdessa vuodessa suljettiin 10 000 peruskoulun kerhoa. Kaikkien leikkausten seurauksena erityispalvelujen kysyntä nousi räjähdysmäisesti. Tilastokeskuksen mukaan alle 12 v. lasten psykiatrian avohuoltokäynnit nousivat 61 %, nuorten työttömyys lisääntyi yli 20 % ja alaikäisten lastensuojelun asiakas määrissä tapahtui selkeää nousua.

Uusintakierrosta tästä ei ole varaa ottaa.

Vahva perustoiminta kotona, koulussa ja harrastuksissa sekä ajoissa annettu ennaltaehkäisevä apu nousevat ensiarvoisen tärkeäksi. Jokaista lapsen ja nuoren kanssa toimivaa aikuista tarvitaan erityisesti juuri nyt. Vähenevien eurojen kanssa kamppaileville kuntatalouksille tämä on haaste. Ajoissa annettu apu ja oikeat investoinnit kannustavat lasta ja nuorta sekä auttavat saamaan myös kasvavat kustannukset kuriin tulevaisuudessa.

Monella paikkakunnalla Pohjois-Pohjaanmaan alueella on ollut käytössä nuorten kesätyöseteli. Se on mahdollistanut usealle nuorelle ensimmäisen kokemuksen työelämästä. Nyt on vaarana, että yhden sukupolven kohdalla tuo ensimmäinen työkokemus siirtyy vuodella tai se jää kokonaan saamatta. Vetoamme jokaiseen, joka voi asiaan jotenkin vaikuttaa – antakaa nuorille töitä. On tehtävä kaikki mahdollinen, ettei synny sukupolvea, jossa usealla katoaa elämästä toivo jo nuoruusiässä.

Tarvitaan viisaita, vastuullisia ja ennakoivia ratkaisuja. Lapsivaikutusten arviointi on toteutettava huolellisesti jokaisella lasten ja nuorten elämään vaikuttavia päätöksiä tekevällä taholla. Se antaa näkökulmia siitä, millaisia ovat tänään tehtyjen päätösten vaikutukset vuoden, viiden vuoden tai kymmenen vuoden kuluttua.

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus on sitoutunut edistämään kaikkia toimia, joilla koronaviruksen leviämistä ja sen negatiivisia vaikutuksia voidaan estää ja vähentää.

Ei lamaannuteta lapsia ja nuoria.

Mono Kuoppala

Piirihallitus

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus

 

Teksti on julkaistu Kalevan yleisönosastolla sunnuntaina 5.4.2020.

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.