Kokoomuksen ehdokkaat: Kiinteistövero ei kuulu maa- ja metsätalousmaalle

Kokoomus ei kannata maa- ja metsätalousmaan kiinteistöveroa, muistuttavat kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaat Susanna Koski, Aki Virtaniemi ja Janne Heikkinen. Laaja suomalaisten henkilöiden ja perheiden yksityinen maanomistus on rikkaus, josta tulee pitää kiinni sekä hyödyntää sen tuomia mahdollisuuksia. Maaseudun elinvoimaisuutta ei edistetä maa- ja metsätalousmaan kiinteistöverolla.

”Yksityismaat ja -metsät ovat tärkeitä sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävän maa- ja metsätalouden harjoittamisen sekä maaseudun elinvoimaisuuden kannalta. Ne tuovat positiivisia tulo- ja työllisyysvaikutuksia paikallisesti sekä mahdollistavat kotimaisen metsä- ja elintarviketeollisuustuotannon. Kokoomuksen keinovalikoimaan ei kuulu metsänomistajien tai tuottajien lisäverotus”, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski.

SAK:n verotavoitteissa ehdotettiin kiinteistöveropohjan laajentamista maa- ja metsätalousmaahan. SDP on esittänyt SAK:n tapaan metsälahjavähennyksen poistoa sekä perintö- ja lahjaverotuksen sukupolvenvaihdoshuojennuksen leikkaamista. SDP:n puheenjohtaja Rinne on myös puhunut metsien hakkuiden rajoittamisesta.

”Nämä ehdotukset eivät edistä kestävää suomalaista metsätaloutta ja uusiutuvaa raaka-ainetta hyödyntävää metsäteollisuutta. Metsäomistajat ovat vastuullista väkeä, jotka toimivat pitkäjänteisesti. Vastuuseen ja vapauteen kuuluu se, että omaisuutensa käyttöön pitää olla vaihtoehtoja”, sanoo Janne Heikkinen Oulun vaalipiiristä.

Maaseutumaisema ja metsät tarjoavat kaikille suomalaisille myös virkistäytymistä. Jokamiehenoikeudet antaa Suomessa jokaiselle maailman mittakaavassa ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia ja hyötyä metsistämme. Jokamiehenoikeuksien tulevaisuus asettuisi kyseenalaiseksi, jos metsämaalle ulotettaisiin omaisuusveronkaltainen kiinteistövero.

”Metsien virkistysarvo, luonnon tuoma hyvinvointi sekä marjat ja riista tuovat yhteiskunnalle suuremman lisäarvon kuin kapeakatseinen kiinteistövero metsämaalle. Kiinteistöveron laajennusta esittävät tahot ovat vieraantuneet yksityisten metsänomistajien roolista tuottaa yhteistä hyvää Suomeen”, sanoo Aki Virtaniemi Keski-Suomen vaalipiiristä.

Yhä useampi metsänomistajista on niin sanottu etämetsänomistaja ja asuu kaupungissa kauempana metsätilastaan. Metsänomistajakunnan vastuullista rakennemuutosta tai vapaaehtoisen metsien suojelun lisäämistä esimerkiksi suositun ja laajasti kannatetun METSO-ohjelman kautta eivät pelotteet uusista veroista edistä.

”Metsänomistajien arvopohjat ja tavoitteet moninaistuvat, eikä kiinteistövero edistä metsistä saatavan hyvinvoinnin ja uusien mahdollisuuksien kasvamista. Häviäjiä olisivat niin metsänomistajat, teollisuus kuin luonnon biodiversiteetti – koko Suomi ja kaikki suomalaiset”, muistuttavat eri vaalipiireistä tulevat metsänomistajuutta puolustavat ehdokkaat.

Lisätietoja:

Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaat
Susanna Koski, Vaasan vaalipiiri, 045 631 9707
Janne Heikkinen, Oulun vaalipiiri, 040 555 4263
Aki Virtaniemi, Keski-Suomen vaalipiiri, 040 555 2298

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *