Pauliina Valkovirta

Pauliina Valkovirta: Osaavat ja jaksavat terveydenhuollon ammattilaiset keskeisiä laadukkaan hoidon takaamiseksi

Väestömme ikääntyessä hoidon ja hoivan tarve kasvaa jatkuvasti. Samaan aikaan esimerkiksi entistä useampi sairaanhoitaja vaihtaa alaa työtyytymättömyyden takia. Alan vaihtamisen lisäksi noin 60000 sairaanhoitajaa eläköityy lähivuosina. Suomalaista terveydenhoitoa uhkaava pula ammattitaitoisista osaajista on jo nyt todellinen.

Pidän tärkeänä, että alan koulutuksen laatu on saatava kuntoon. Koulutuksen rakenteita ja sisältöjä on tarkasteltava kriittisesti, alan osaavia ammattilaisia sekä myös alan oppilaitoksista juuri työelämään siirtyneitä kuunnellen. Opintojen on vastattava terveydenhuoltomme tarpeisiin. Ala ei myöskään sovellu jokaiselle, vaikka terveydenhuollossa lukemattomia suuntautumisvaihtoehtoja onkin. Soveltuvuuskokeet tulee jatkossa säilyttää kaikissa alan oppilaitoksissa.

Terveydenhuollossa, kuten monilla muillakin aloilla ammattitaito ja osaaminen vahvistuvat ja karttuvat työkokemuksen myötä. Mielestäni onkin erittäin huolestuttavaa, että alan ammattitaitoisia osaajia vaihtaa jatkuvasti töihin muille aloille. Suuntaus vaikuttaa vääjäämättä negatiivisesti mm. hoidon laatuun, potilasturvallisuuteen sekä terveydenhuollon kustannuskehitykseen.

Meidän tulee panostaa terveydenhuoltohenkilöstön työhyvinvointiin sekä työssä jaksamiseen. Terveydenhuollossa työskentelevien eri alojen ammattilaisten osaaminen on saatava koulutusta vastaavaan käyttöön. Mitkään muut ammattiryhmät eivät voi korvata esimerkiksi sairaanhoitajan osaamista, kuten myös esimerkiksi suun terveydenhuollon osaajat ovat täysin oman alansa ammattilaisia. Kaikille terveydenhuollon ammattilaisille yhteinen nimittäjä on potilas ja jokaisen yhteinen tahto on potilaan mahdollisimman hyvä hoito.

Työnsä osaavat johtajat ovat myös merkittävässä roolissa työhyvinvoinnista keskusteltaessa. Terveydenhuoltoalan johtamiskoulutukseen onkin syytä panostaa, jotta tavoite toteutuisi. Myös henkilöstö on saatava mukaan omaa työtään koskevaan päätöksentekoon. Monella meistä on halu kehittyä urallamme ja saada mahdollisuuksia eri tehtäviin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tehtävän vaativuuden kasvaessa täytyy sen näkyä myös palkkauksessa.

Alan ammattilaisten saatavuuden varmistaminen myös tulevaisuudessa on keskeisessä roolissa siinä, että pystymme takaamaan laadukkaan hoidon jokaiselle sitä tarvitsevalle. Yhtälö on haasteellinen vaan ei mahdoton ratkaistavaksi.

Pauliina Valkovirta

Kirjoittaja on Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *