Matti Honkala: Olennaista on hoitoon pääsy!

Jo vuosikymmenet niin työntekijät kuin terveyspalveluita tarvitsevat kansalaisemme ovat tienneet, että systeemissä on vikaa. Apua ei saa silloin kun avun tarpeen huomaa. Tätä perusongelmaa on yritetty ratkaista vuodesta 1995 loputtomalla määrällä projekteja ja samalla uskottu tietotekniikan olevan suuri avain ongelmavyyhteen. Viimeisin neljäntoista vuoden ponnistus oli vastikään kaatunut Sote-uudistukseksi sanottu jättiläishanke.

Kaikille meille terveysalalla työmme tehneille on lisäksi selvää, että digi-hankkeet ovat osa suurta ongelmaa, eivät suinkaan ongelmavyyhden ratkaisu.

Oman kokemukseni mukaan todellinen ongelmaratkaisu piilee siinä, että potilastyön etulinjassa asiat tehdään oikeaan aikaan turhia viivyttelemättä. Tähän päästään keskittymällä olennaiseen eli kunkin asiakkaan tai potilaan ongelmien ratkaisuun hukkaamatta voimia ”jonojen hallinnointiin” ja osoitetaan tähän etulinjan työhön riittävät voimavarat.

Näissä vaaleissa oma puolueeni Kokoomus on vihdoin tarttunut oikeaan näkökulmaan. Olennaista on hoitoon pääsy! Ei siis hallinto eikä luottamushenkilöpaikkojen määrä eikä kuntien tai kuntayhtymien lukumäärä.

On totta kai selvää, että tukijärjestelmien tulee olla kunnossa. Yksi tukijärjestelmistä on tietohallinto kaikkine osatekijöineen. Asiakkaana pidän arvossa sitä, että voin kohtalaisen helposti tarkistaa omat tietoni KANTA-arkistosta, mutta vielä tärkeämpää olisi, että apua tarvitessani avun antajalla, lääkärillä ja hoitajalla, on käytössään taustatietoni viiveettä kaikkialla maassa. Mutta kaikkein tärkeintä minulle sittenkin asiakkaana on, että auttajani keskustelee kanssani ja ymmärtää ongelmani eikä pelkästään yritä selviytyä tietojärjestelmien kanssa.

Olen onnellinen siitä, että edes yksi puolue näissä vaaleissa sitoutuu parantamaan potilaan hoitoon pääsyä eikä tarjoa ratkaisuksi kaiken vanhan organisaatiorakenteen pyörittelyä vaan panostusta etulinjan arkeen. Parasta tässä on se, että tämä puolue on edustamani Kansallinen Kokoomus.

Matti Honkala

Kirjoittaja on Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *