Pauliina Valkovirta: Ratkaisisiko desimaaliluvun muutos vanhusten hoivan ja palveluiden haasteet

Jokainen askel elämän varrella on tärkeä, kaikki ne jättävät jäljen.” on tuntematon kirjoittaja kirjoittanut. Jokaisen askeleen tulee myös voida olla arvokas. Tarvitsemme ensimmäisiin askeliimme toisen ihmisen käsien tukea ja usein tukea tarvitaan myös elämämme viimeisiin askeliin. Arvokkuuden pitää säilyä myös silloin, kun jalkamme eivät enää jaksa tai pysty ottamaan askeleita.

Keskustelu desimaaliluvun ympärillä vanhustenhoidossa on käynyt viime päivinä kuumana ja nostattanut tunteita sekä poliittista myrskyä. Näin hoitajan näkökulmasta ajattelen, ettei pelkkä minimimitoitus hoitajien määrästä ja sen määrittäminen lakiin yksistään ole tae sille, että vanhuksemme saisivat nyt ja tulevaisuudessa laadukasta hoitoa eikä laiminlyöntejä tapahtuisi. Lakiin tulee kirjata muitakin laadun takaavia kriteerejä. Valtaosa laadusta tehdään muulla kuin määrällä. Näitä ovat esimerkiksi turvallisuuteen, ravitsemukseen, henkilöstön osaamiseen, turvalliseen lääkehoitoon ja henkiseen hyvinvointiin liittyvät asiat. Määrä on nyt vallannut keskusteluissa päärooliin. Herää huoli, viekö desimaalipilkun jälkeen tuleva numero huomion kokonaisluvulta.

Asetettujen kriteereiden toteutumista tulee myös valvoa tasapuolisesti sekä julkisten että yksityisten palveluntuottajien keskuudessa. Kriteeristön ja valvonnan tulee olla tasapuolista kaikille toimijoille. Nyt keskusteluissa mörön roolin ovat saaneet pääasiassa yksityiset toimijat. Laadukkaan hoidon ja työhyvinvoinnin varmistamisen tulee olla yhtä tärkeää myös julkisella puolella. Kolmannen sektorin tarjoamia mahdollisuuksia palveluiden tuottajana ei tule myöskään unohtaa.

Viime päivinä leimunneissa keskusteluissa sivuosaan ovat herkästi jääneet myös muut ongelmat kuten esimerkiksi ikäihmisten palveluiden saatavuus ja tarjolla oleviin työtehtäviin saatavissa olevien ammattihenkilöiden puute. Kaikki ikäihmisemme eivät asu esimerkiksi vanhainkodeissa tai muissa hoivalaitoksissa, vaan monet tarvitsevat erilaisia fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä turvaavia ja takaavia palveluita omiin koteihinsa ja arkeensa. Myös kodeissaan omaistaan hoitavat henkilöt tarvitsevat apua ja tukea arvokkaassa työssään jaksaakseen.

Pauliina Valkovirta

Kirjoittaja on ensihoitaja ja Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas 2019.

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *