Pauliina Valkovirta: Joulun monet kasvot

Lapsuuteni jouluissa sain joka vuosi jouluaattona herätä vasta paistetun kinkun tuoksuun ja kynttilöillä valaistuun kotiin, jossa äitini keitti meille riisipuuroa aamupalaksi. Aattoaamun ohjelmaan kuului joka vuosi myös Joulupukin kuumalinja, jota katsoimme televisiosta yhdessä kahden pikkuveljeni kanssa kotimme sohvalla istuen. Puolilta päivin kuuntelimme yhdessä joulurauhan julistusta. Aattoiltana meidän tarvitsi veljieni kanssa jännittää ainoastaan Joulupukin tuloa, vaikka joka vuosi pukki kotiimme tulikin lahjasäkkiä mukanaan kantaen. Tosin yhtenä jouluna löytyi pukin käynnin jälkeen kotimme sohvan alta myös risu. Lahjoja saimme myös tuona jouluna.

Viime vuoden jouluaaton olin töissä, kuten olen ollut monina muinakin vuosina opiskeluaikoinani ja ammattiin valmistuttuani. Työssäni olen vuosien varrella nähnyt myös joulun ikävät, välillä jopa pelottavat kasvot. Kasvot, joista joulun toivottu rauha ja lämpö ovat kaukana. Monessa perheessä lapsilla rauhan ja lämmön sijalla ovat turvattomuus ja pelko, vasta paistetun kinkun tuoksun tilalla kodeissa leijailee avattujen kaljatölkkien haju. Joulupukin sijaan paikalle tulleet ensihoitajat, poliisit ja sosiaalityöntekijät miettivät aattoillan tullen yhdessä, voivatko lapset jatkaa joulun viettoa turvallisesti omassa kodissaan.

Jouluna myös moni yksinäinen kokee entistä syvempää yksinäisyyttä, kun muuten hiljaiseen kotiin elämää tuovasta televisiostakin tulee vain mainoksia, joissa kuvataan idyllistä joulua onnellisen perheen ympäröimänä. Jollakin onnekkaalla saattavat sukulaiset pikaisesti pyörähtää kylässä ohikulkumatkallaan. Sukulaisten autoa useammin pihaan on kuluvan vuoden aikana monella kaartanut ambulanssi.

Monessa vähävaraisessa perheessä koulujen alkava joululoma tuo ylimääräisiä paineita perheiden vanhemmille. Noin kahden viikon ajan pitäisi lapsille olla myös lounasta kotona tarjolla koulun ovien ollessa suljetut. Joululahjasäkkejä näkyy vain mainoslehdissä. Onneksi monet vapaaehtoisjärjestöt, joista monet tekevät myös yhteistyötä sosiaalitoimen kanssa, tuovat edes pientä helpotusta vähävaraisten perheiden joulun pyhiin.

Joulun rauhaa ja lämpöä jokaiselle, niin pienelle kuin aikuiselle.

Pauliina Valkovirta, Haapavesi

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.