Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan puhe 10.12

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Janne Heikkisen puhe 10.12 Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Tulevan vuoden talousarviota on valmisteltu ja viety kohti yhteisesti asetettuja tavoitteita pitkälti lautakuntien ehdotusten mukaisesti. Kaupunginhallituksen talousarvioprosessia voi hyvällä omalla tunnolla luonnehtia edellisvuosia sopuisammaksi.

Muutamaa pientä yksityiskohtaa lukuunottamatta onnistuimme rakentamaan laajaa konsensusta valtuustoryhmien välille, eikä tiukkoja äänestyksiä juurikaan nähty. Saimme sovittua kaupunginhallituksen käsittelyssä budjettiin esimerkiksi yli 3-vuotiaiden ryhmäkoon pienentämisen varhaiskasvatuksessa, pyöräteiden kunnostamiseen lisäpanostuksia ja Ritaharjun urheilukentän pinnoitteen uusimisen, joita kaikki valtuustoryhmät pitivät yksinkertaisesti niin tärkeinä, ettei niitä voitu ohittaa.

Se missä epäonnistuimme, oli uusien menoerien sisällyttäminen kaupunginjohtajan esittämään talousarvioon.

Tämä lisää väistämättä kaupungin velkaantumista entisestään. Kokoomus pyrki johtamaan neuvotteluissa omalla esimerkillään ja pidättäytyi esittämästä velkaantumista kiihdyttäviä menoeriä.

Aivan kaikki puolueet eivät tähän periaatteeseen pystyneet sitoutumaan, vaan lisämenojaesityksiä valui neuvottelupöydälle kuin vettä hanhen selästä. Ilman kokoomuksen ja muiden vastuullisesta taloudenpidosta kiinnostuneiden talouskuria kaupunki olisi saattanut ottaa lisää velkaa ensi vuonna jopa 135 miljoonaa euroa.

Haluan tässä kohtaa esittää kiitokseni siitä, että näin ei kuitenkaan käynyt. Kaikista pahimmasta skenaariosta pääsimme erilaisten joustojen kautta tilanteeseen, jonka kanssa voimme nukkua yömme edes hieman paremmin – tosin velkaista tyynyä vasten.

Arvoisa puheenjohtaja!

Haluan tässä yhteydessä nostaa esiin muutamia yksityiskohtia, jotka Kokoomuksen valtuustoryhmä kokee erityisen tärkeiksi.

Ensinnäkin sivistys- ja kulttuuripalveluiden osalta olemme tyytyväisiä panostuksiin kouluihin ja liikuntaan. Sivistyspuolueena sydäntämme lämmittää koulujen saneeraaminen ja rakentaminen esimerkiksi Ritaharjussa, Metsokankaalla, Jäälissä, Toppilassa ja muualla. Liikunnan puolesta puhujina olemme innostuneita siitä, että Ouluhallin laajennus ja Kaakkurin liikuntamaa etenevät aikataulussa.

Hyvinvointipalveluiden budjetin osalta tervehdimme ilolla, että erikoissairaanhoidon ja perustason yhteistyötä kehitetään määrätietoisesti. Kokoomus pitää yhtäältä tärkeänä, että kotona tapahtuvaa hoitoa kehitetään ja samalla laitoshoitoa pyritään vähentämään. Budjetti on näkemyksemme mukaan myös aikaisempaa perheystävällisempi, sillä painopiste siirtyy entistä enemmän varhaista tukea tarjoavaan suuntaan, joka on parasta ennaltaehkäisyä.

Yhdyskunta ja ympäristöpalveluiden osalta pidämme erityisen tärkeänä, että kaupunki panostaa merkittävästi Keskusta-Linnanmaan liikennejärjestelyiden parantamiseen sekä koko kaupungin tasolla joukkoliikenteen palvelutason nostamiseen kokonaisuudessaan miljoonalla eurolla suhteessa kuluvaan vuoteen. Olemme myös iloisia siitä, että kaupunkipyöräjärjestelmän käyttöönotto tapahtuu ensi keväänä, joka on ollut Kokoomuksen pitkäaikainen tavoite budjettineuvotteluissa. Lisäksi lataamme isot odotukset Oulunportin ja Ritaportin alueiden kehittämiseen, jotka edustavat talousarvion yrittäjäystävällisintä kärkeä.

Arvoisa puheenjohtaja,

Tämän kaiken perusteella kokoomuksen valtuustoryhmä on valmis hyväksymään kaupunginhallituksen pohjaesityksen ensi vuoden talousarvioksi. Olemme valmiita sitoutumaan saavutettuun sopuun ja toivomme ettei sitä lähdetä isommin repimään auki. Tämä on siitäkin syystä tärkeää, että lisätuloja tuskin löytyy menojen vastapainoksi tämän illan aikana.

 

Janne Heikkinen

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *