Oulusta ykkönen

Kaupungistumiskehitys on voimakasta. Se on jatkunut samanlaisena kauan riippumatta siitä, mikä puolue on ollut päävastuussa politiikan sisällöstä. Osa suomalaisista löytää paikkansa edelleen maaseudulta, mutta yhä useampi luontevasti kaupungista. On ikävää, kun usein tästä ihmisten omasta valinnasta tehdään mielikuvissa negatiivinen asia. Vastakkainasettelua ei tarvita. Oulu on monimuotoinen kaupunki ydinkeskuksen lisäksi maaseutumaisineen kaupunginosineen. Oulu ei kilpaile maaseudun kanssa, vaan sen täytyy pystyä lisäämään vetovoimaa, jotta se olisi useamman kaupunkiin muuttavan valinta Tampereen ja Helsingin seudun asemasta.

Aluetutkija Timo Aro puhuu kaupungin viidestä kukoistustekijästä. Ykkösenä hän mainitsee alueen elinvoimaisuuden, mikä tarkoittaa kasvu-, kilpailu- ja uudistumiskykyä. Myönteisen kehän alkutekijä on se, että kaupunki on houkutteleva yrityksille. Nämä tuovat investointeja ja innovaatioita, työpaikkoja ja palveluja sekä rakentamista.

Oulun tulevaisuuden kannalta keskiöön nousee pärjääminen kilpailussa asukkaista ja osaavasta työvoimasta. Monipuolinen opiskelu- ja koulutustarjontamme eivät vielä takaa sitä, että aikuistuvat nuoret jäisivät tänne. Kun simolainen nuori miettii työ- tai opiskelupaikkaa, meidän on saatettava Oulu ykköseksi hänen valintalistalleen. Nyt liian moni valitsee toisen kasvukeskuksen.

Strategiseksi kärjeksi on nostettava kaikkien niiden esteiden poistaminen, jotka hidastavat yritysten sijoittumista Ouluun. Emme ole riittävän ketteriä tarjoamaan yritysten tila- ja tonttitarpeisiin nopeita ratkaisuja. Hyvä logistinen sijainti ja näkyvyys ovat yrityksille tärkeitä vetovoimatekijöitä. Oulun kaavoituksen tulee viestiä yrityksille tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Oulun tulee tarjota viihtyisää asumista kaikenlaisissa elämäntilanteissa eläville. Se tarkoittaa joustavaa, riittävää ja nopeaa kaavoittamista monimuotoiselle rakentamiselle. Asuntorakentamisessa tulisi kyetä hyödyntämään kotikaupunkimme merellisyys entistä paremmin. Taitavalla suunnittelulla yhdistämme ekologisesti kestävän rakentamisen sekä liikkumisen viihtyisän asuinympäristön ja työpaikan välillä.

Kaupunkimme voi hyvin kun lapsilla ja perheillä menee hyvin. Tätä edesautamme tarjoamalla kilpailukykyiset palvelut myös heille. Hyviä ensiaskeleita on jo otettu, lapsiperheiden kotiapu toimii jo paremmin kuin aikaisemmin. Tehdään rakentavalla politiikalla Oulusta Suomen ykköskaupunki!

 

Sami Pikkuaho

Kaupunginvaltuutettu (kok)

Hyvinvointilautakunnan varapuheenjohtaja, Oulu

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *