Kaikkea kivaa kaikille

Kustannuksista välittämättä

Kello lähenee keskiyötä ja takana on pitkä kaupunginvaltuuston talousarviokokous. Taustaa lyhyesti: kaupunginhallituksen jäsenenä istuimme 22 tuntia, minä aikana eri ryhmät tekivät parhaansa saadakseen muutoksia kaupunginjohtajan versioon 1.0

Omana kantanani ilmoitan, että se on edelleen liian löysä. Joudumme ottamaan 90M€ velkaa tulevana vuonna. (Aivan kuten kauhuskenaariossani ennen vaaleja ennustin.)

Nyt muutamaa viikkoa myöhemmin on valtuutettujen vuoro ottaa kantaa tehtyyn työhön. Kaupunginjohtaja esitti kokouksen alussa seuraavan toiveen. ” Toivon, että lisämäärärahaesityksiä ei tehtäisi. Jos sellainen kuitenkin tehdään, niin olisi suotavaa, että esittäjä kertoisi mistä muusta tuolloin säästetään.”

Kokouksen aikana pidin epävirallista kirjanpitoa:

  1. Ylivoimaisesti eniten lisää kuluja veronmaksajille esittivät vihreät ja vasemmistoliitto.
  2. Kokouksen aikana tehtiin kolme (!) esitystä menojen pienentämiseksi.
  3. Kokouksen aikana tehtii 32 lisämäärärahaesitystä yhteissummaltaan yli 30 M€. Vain kahdessa esityksessä kerrottiin, mistä vastaava summa voitaisiin ottaa.

Tuntuu kuin olisin käynyt tämän kaiken läpi aikaisemmin. Ihan kuin olisin vaalikentällä jossain paneelissa. Ja kuitenkin meidän pitäisi olla hoitamassa kotikaupungin asioita.

Mitkä olivat yhdistäviä sanoja näissä määrärahaesityksissä: ilmainen, maksuton, julkisrahotteinen, subjektiivinen oikeus, lapset, nuoret, aikuiset, perheet, vanhemmat ja vieläkin vanhemmat – selkosuomella siis – kaikkea kivaa kaikille.

Viikon kuluttua maanantaina valtuusto kokoontuu äänestämään näistä muutosesityksistä. Ihan kuin lapsuuteni suosituimmissa TV-sarjojen lopputeksteissä luki : ” Jatkuu seuraavassa jaksossa”.

 

Jarmo J. Husso

Oulun kaupunginhallituksen jäsen

1.varakansanedustaja

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *