Varoitus: Sisältää valheita ja viettelyksiä

Totuus ei saa koskaan kiinni kaupungille karannutta valhetta. Kokeillaanko?

Olemme viimeisten viikkojen aikana saaneet lukea sivutolkulla negatiivisia lausuntoja Oulun kulttuurivihamielisyydestä ja museoiden alasajosta. Ainolan museo on myyntilistalla ja grynderit ovat  valloittamassa Hupisaaret kerrostaloille. Museon kokoelmat ollaan viemässä Helsinkiin varastoitavaksi. Kierikin museo-alue on suljettu ja päärakennuksessa lauletaan karaokea. Oulun kaupunki sulkee eläinmuseon ja tekee tilaa opiskeluruokalalle  ja ainutlaatuisen arvokkaat  dioramat  hävitetään. Sivistys- ja kulttuurimäärärahoista päättäjät ovat leikanneet 10 miljoonaa, jonka seurauksena Oulun asema aluemuseon, aluekirjaston ja Pohjois-Suomen kulttuurin edelläkävijänä on vaarassa. Kaiken tämän jälkeen Oulun kaupunki vielä kehtaa hakea Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026.

Professorit, dosentit, Finlandia-voittajat, työntekijät – entiset ja nykyiset – sekä kiihkomielisimmät valtuutetut  ovat saaneet palstatilaa edellä kerrotulle, huomattavasti lyhentämälleni listalle kulttuurin alasajosta Oulussa.

Yksikään esitetty väite ei ole totta. Lähimmäksi totuutta on osunut  väite  kulttuuripääkaupungiksi julistautumisesta.  Tämän statuksen hakemus mahdollisesti tehdään kahden vuoden sisällä.  Miten ihmeessä arvostetut tieteen, taiteen ja kulttuurin mielipidejohtajat ovat saaneet tällaisen hysterian aikaiseksi?  Missä ovat luottamusmiesten mielipidekirjoituksien taustalla olevat faktat? Olen kaupunginhallituksen jäsen ja voin vakuuttaa, että yhtäkään näistä tihutöistä ei ole ollut esityslistalla. Puhumattakaan, että niistä olisi jotain päätetty.  Eläinmuseon kokoelmat ovat Oulun Yliopiston omaisuutta ja sen näyttelytilat olivat vuokratut ulkopuoliselta. Vuokrasopimus sanottiin irti vuokranantajan puolelta jo kaksi vuotta sitten. Oulun kaupungilla ei ole mitään roolia eläinmuseon loppumisen kanssa. Tiedossani ei ole kaavamuutoksia Ainolassa. Sivistys- ja kulttuurilautakunta saa vuonna 2018 yli kuusi miljoonaa euroa enemmän rahaa käytettäväksi kuin päättyneen vuoden aikana.  Voisin yrittää korjata kohta kohdalta esitettyjä väitteitä faktoilla, mutta tiedän työni turhaksi, sillä alussa esittämäni väite todellakin pitää paikkaansa. Kokeilin tätä ns. Esson baarin kahviporukassa aamulla ja lopputulema oli: ” Älä Husso yritä puolustella. Olet mukana tuhoamassa kaiken arvokkaan tässä kaupungissa.”

Haastan kaikki johtavat virkamiehet sulkemaan kaikki Oulun nykyiset ja surkeat museot vuoteen 2023 mennessä!  Keskustelu sisäilmaongelmaisista ja puutteellisista tiloista loppuu , jos kerrankin uskallamme ajatella isosti. Siis ISOSTI ! Lopettakaamme näpertely eri puolilla kaupunkia sijaitsevien pienten mielenkiinnon kohteiden kanssa ja tehkäämme Uusi Uljas Luuppi.  Taidemuseo, Tietomaa, Museomaailma ja monimuotoisen kulttuurin notkeasti muuttuva rakennus, joka on näyttävä ulospäin ja kiinnostava sisältä. Kahviloita, kokouksia, ihmisvilinää, turisteja ja ihmetteleviä huudahduksia: ”Miten olette jotain näin upeaa tehneet?”  Tulkoon se päivä, jolloin vastaan ylpeänä oululaisena: se oli helppoa sen jälkeen, kun virkamiehet, poliitikot ja oululaiset olivat samaa mieltä siitä, että tällaisen Oulu tarvitsee ja kaikki puhalsimme yhteen hiileen. Siitä se kulttuurin tuli roihahti liekkeihin.

Oulussa innostutaan kirjoittamaan ja ottamaan kantaa aivan liian usein asioista, joiden taustatiedot ovat puutteelliset, perustuvat huhuun tai – mikä pahinta – ovat puhtaasti tarkoitushakuisia poliittisten irtopisteiden keruuta. Poliittisen päätöksenteon malli menee yksinkertaistettuna seuraavasti: virkamiehet valmistelevat ja poliitikot päättävät. Oulun Kaupungin viestintä ja tiedotusorganisaatio on tämän keskustelun aikana halvaantunut. Näitä virheellisiä huhuja, väärinkäsityksiä ja suoranaisia valheita ei ole kaupungin tiedotus yrittänyt lainkaan suoristaa. Surkea suoritus, sanon minä.

Tarinan opetus: Totuus ei saa kaupungille päässyttä valhetta todellakaan kiinni, paitsi silloin jos se lähtee heti juoksemaan valheen perään. Silloin on pienen pieni mahdollisuus onnistua. Sen mahdollisuuden Oulun kaupungin viestinnästä vastaavat ovat jättäneet käyttämättä ja tässä sitä ollaan.

Jarmo J. Husso

Oulun kaupunginhallituksen jäsen

1.varakansanedustaja

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.