Jarmo J. Husso: Salorannan kaavoitus on erinomaisesti valmisteltu

 

Kaleva käsitteli 18.9 laajasti Oulunsalon Salonrannan kaavoitusta. Artikkelissa annettiin laajasti – käytännössä yksinomaan – tilaa Esa Aallon (vihr) mielipiteille. Koska useimmat niistä eivät perustuneet faktoihin, eivät pidä paikkaansa ja koska äänestyksen tulos kaupunginhallituksessa oli tiukka 7-6, on tasapuolista tuoda esiin ne tosiseikat, joilla allekirjoittaneet halusivat kaavan esille mahdollisimman pian. Aalto kertoo suuren joukon ihmisiä vaatineen suojelua. Ei pidä paikkaansa; 14 henkilöä on jättänyt muistutuksen, vain kolme heistä puhuu suojelusta. Muistuttajien joukossa on saman perheen jäseniä erillisillä muistutuksilla. Esa Aalto on tai on ollut Oulun Lintutieteellisen seuran nimissä vastustamassa muistutuksella, ollut päättämässä asiasta yhdyskuntalautakunnassa sekä häntä valokuvattiin Kalevan toimesta maastossa samalla kellonlyömällä kaupunginhallituksen kokoontuessa päättämään asiasta. Joskus on hankalaa istua kahdella eri jakkaralla jääviyssäännösten paineissa, mutta kolmella jakkaralla istuminen on lähes mahdotonta demokratian nimissä.

Salonrannan kaava-alue on 80% Oulun Kaupungin omistamalla maalla. Veronmaksajat ovat osallistuneet sen ostamiseen asuinkäyttöön, lähes 10 vuotta kestäneen virkamiesvalmistelun kustannuksiin ja edelleen jääräpäinen vastustus osittain väärillä tiedoilla lisää veronmaksajien kustannuksia. Palautuspäätös aiheuttaa jälleen uuden ulkopuolisen konsultin palkkaamisen muuttamaan täydellisen valmista kaavaluonnosta.

Aallon mukaan metsäkaistale – josta kaavoitus leikkaisi vain pienen osan – on ainutlaatuinen sukkessiometsä. Ei pidä paikkaansa. ”Maankohoamisrannikon kehityssarjat ovat menettäneet luonnontilaisuutensa, varsinkin sukkessiosarjan loppuvaiheen seka- ja havumetsävaiheiden osalta.” (Lähde: Ely-luontoselvitys 2014) ”Oulunsalon ja lähikuntien ympärillä maankohoamisen luomaa sukkessiota on nähtävissä 411 hehtaaria” (lähde: Ramboll 2011 ja Ruokasen selvitys) . Salonrannan osuus lähialueesta on vain viisi prosenttia, josta siitäkin suurin osa pysyisi koskemattomana ilman suojeluhysteriaa.

Salonrannan kaavoitus on erinomaisesti valmistelu, erilaisia luontoselvityksiä ja viitasammakkokartoituksia on tehty yli 10 vuoden ajan. Kalevan artikkeli on malliesimerkki siitä, kuinka ideologiat ja tunnepitoinen – mutta hyvin masinoitu – julkisuuskampanja ohittaa päätöksenteossa tosiasiat. Kalevan soisi jatkossa ns. tiukoissa tilanteissa antaa avoimen tiedonvälityksen nimissä tilaa myös vastakkaiselle argumentoinnille.

Jarmo J Husso (kok)

Matias Ojalehto (kesk)

Juha huikari (kesk.)

Oulun kaupunginhallituksen jäsenet

Kirjoitus on julkaistu Kalevassa 20.9.2018

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *