Jarmo J. Husso: Irtisanominen on ikävää työnantajallekin

 

Yli 45 vuotta kaupan tiskin takana antaa oikeuden lausua jotakin kuumana käyvään keskusteluun alle 20 työntekijän yritysten irtisanomissuojan uudistamisesta. En tiedä yhtään yrittäjää, joka olisi irtisanonut hyvän ja ahkeran työntekijän. Jos näin on tapahtunut, niin yritys ei todennäköisesti ole enää toiminnassa.

Vaalien lähestyessä vasemmistopuolueet ja tietenkin AY-liike teroittavat koneistoaan. Lakkoaseista on vedetty liikkuvat taakse ja johtavana ajatuksena on täydellinen harhakäsitys, jonka mukaan työnantaja haluasi irtisanoa työntekijöitänsä ikään kuin periaatteen vuoksi. Tämä samaan aikaan, kun useilla aloilla on pula tekijöistä. Työnantaja, jolla on huono maine tai ei tarjoa tyydyttäviä työehtoja jää ilman työntekijöitä. Peli on rehellistä molemmin puolin ja näin sen tulee ollakin. Keskustelussa olisi tärkeää pysyä itse asiassa ja jättää punaiset vaalivankkurit talliin, sillä koko uudistuksen tarkoituksena on edistää työllisyyttä eikä jakaa irtisanomisilmoituksia.

Kyselyt osoittavat, että ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen pienyrityksessä liittyy erityinen pelko: Entä, jos rekrytointi epäonnistuu? Olen toiminut yrittäjänä ja liikkeenjohtajana matalapalkkaisella palvelualalla ja minulla on käynyt uskomaton onni henkilökunnan kanssa. Vuosikymmenten aikana vaihtuvuutta ei käytännössä ollut lainkaan. Halusin, että maksettava korvaus työstä mahdollistaa kohtuullisen elintason, asumisen, lasten kasvattamisen ja iloa vapaa-ajastakin. Totta on, että vuosien varrella olin pakoitettu muutamiin työntekijästä johtuvaan irtisanomiseen tai jopa työsuhteen purkuun. Paikallisen ammattiliiton kanssa – yleensä PAM- rehellisesti keskustelemalla pääsimme aina yhteiseen käsitykseen toimenpiteistä ilman ainoatakaan selkkausta. Pienyrittäjällä ei useinkaan ole samanlaista kokemusta tai resursseja käydä näitä työnantajallekin vaikeita ja ikäviä asioita läpi.

Yrittäjän päivän jälkitunnelmissa on ikävä huomata, että edelleen on tahoja, jotka näkevät yksityisyrittämisen asiana, johon liittyy vanhakantaisia sanoja kuten riisto tai kyykyttäminen, vaikka nyt jos milloinkaan pienyrittäminen pitäisi nähdä voimavarana, joka pitää pyörät pyörimässä ja työntekijät töissä.

 

Jarmo J Husso

1.varakansanedustaja

kaupunginhallituksen jäsen

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.