Seinät eivät opeta eivätkä hoida

Kirjoituksessaan (Kaleva 24.5) kahden superlautakunnan puheenjohtajat Satu Haapanen (vihr) ja Pirjo Sirviö (sdp) ansiokkaasti valottavat hyvinvoinnin, terveyden, varhaiskasvatuksen ja opetuksen nykytilaa kaupungissa. Tästä olen heidän kanssaan samaa mieltä.

”Kaupunginhallitus tuntuu todellakin elävän täysin erilaista arkea kuin kuntalaiset”, sen sijaan on populistinen heitto, jonka voisi jättää normaalisti huomiotta, mutta kirjoittajien asema huomioonottaen olen pakoitettu puolustuksen puheenvuoroon.

Kaupunginhallituksessa, -valtuustossa ja sivistys-ja kulttuurilautakunnan kokouksessa toistuvasti kysyn yhden olennaisimmasta kysymyksistä: Onko kaikille nykytilanne selvillä? Jos olisi, niin rakenteelliset ratkaisut saisivat kaupungissamme vauhtia. Vaan kun ei ole! Oman kujansa päästä maisemaa katsovat kyläpoliitikot juhlivat aikaansaannoksiaan, rakentavat kouluja kolmen kilometrin välein, kieltäytyvät tiivistämästä lukioverkkoa ja vastustavat demokratian nimissä (lue: palvovat naapurilähiönsä äänestäjiä) kaikkea talouden tasapainottamiseen tähtääviä päätöksiä.

Hyve-lautakunta on tehnyt loistavaa työtä ja sopeuttanut kulurakennettaan esimerkillisellä tavalla. Siku-lautakunnassa olen kaupunginhallituksen edustajana tietoinen jokaisesta arjen murheesta, josta oppilaat kärsivät. Koulujen käyttötalous on romuna: seiniä on liikaa, mutta tuntikehyksistä, kynistä,kumeista ja aidosta opetuksen resursseista sensijaan on puutetta. Opettajat myöntävät poikkeuksetta tämän olevan totta.

Kaupunginhallituksen kokouksessa 21.5 esitettiin talousarvioon 10 miljoonan lisäkulua samaan aikaan kun ennuste 2019 voimakkaasta verotulojen kasvusta huolimatta (yhteisövero jopa yli 8%) on masentava. Verotulojen kasvu ei riitä kattamaan edes toimintamenojen kasvua. Tässä tilanteessa lisämäärärahat, rakenteellisten muutosten tekemättömyys ja haihattelu johtavat kauhuskenaarioon: seinät syövät sisällön ja ennen pitkää jokin valtuustoryhmä lausuu pelottavat sanat: nostetaan veroja. Ei kiitos.

Jarmo J Husso
Kaupunginhallituksen jäsen (kok)
ja edustaja sivistys- ja kulttuurilautakunnassa

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.