Myyttinen lasikatto

Pohjois-Pohjanmaan poliittiset naisjärjestöt ovat huolissaan yhä voimissaan olevista myyttisistä lasikatoista. Useat tutkimukset valitettavasti osoittavat, että elämme edelleen lasikattojen alla. Liitetäänkö satavuotisen Suomen etuliitteeksi tasa-arvon mallimaa vai tasa-arvoharhainen? Jotta lasikattoihin saadaan todellista muutosta, on rohkeasti myönnettävä niiden olemassaolo.

Suomalaiset naiset ovat aina olleet laajasti mukana työelämässä. Edelleen kuitenkin naiset ja miehet ovat hierarkkisesti eri asemissa sekä organisaatioissa että työelämässä. Naisten osaamista arvostetaan, mutta osaavat naiset pidetään usein taustalla, luotettavina resursseina.

Päättäjästä äänestäminen ja johtajan nimitys ovat aina arvovalintoja. Valintaan vaikuttavat yleiset käsitykset ja uskomukset siitä, millainen hyvä päättäjä tai johtaja on ja millaisia ominaisuuksia hänellä tulisi olla. Johtaminen rakentuu sosiaalisesti sekä kulttuurisesti, mikä vapauttaa tai vahvistaa stereotypioita ja ennakkoluuloja. Satavuotiaassa Suomessa on edelleen voimassa naisten uramahdollisuuksia kaventavia rakenteita, joihin on puututtava.

Naisten nostaminen talouselämän ja yhteiskunnan johtopaikoille ei edistä vain sukupuolista tasa-arvoa, vaan edistää tutkimusten mukaan myönteisesti myös kannattavuutta, laatua, hyvinvointia sekä monimuotoisuutta koko yhteiskunnan tasolla

Tulevaisuustutkijat maalaavat visioita. Emme ylläty ennusteesta, että tulevaisuuden kilpailuetu on naispäättäjät ja -johtajat. Digitaaliaikakaudellakaan ihmiselle tärkeintä ei ole kätevä applikaatio vaan ihmisen kohtaaminen. Tulevaisuuden johtajalta vaaditaan kykyä johtaa ihmisiä. Vain hyvinvoiva ihminen, kunta ja yhteiskunta on menestys. Menestys syntyy siitä, että koko yhteisö menestyy. Naisten vaikutus maailmantalouteen kasvaa merkittävästi.

Rohkaisemme naisia osallistumaan aktiivisemmin, verkostoitumaan sekä vaikuttamaan oman kotipaikan päätöksentekoon: ”Minä olen erityisen pätevä, osaava asiantuntija, tavoitteellinen ja pystyvä tämän kaupungin tai kunnan päättäjä.” Nainen, lähde ehdokkaaksi kuntavaaleissa ja murretaan myyttiset lasikatot yhdessä!

 

Pohjois-Pohjanmaan poliittiset naisjärjestöt:

KD Naiset Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu

Oulun Seudun Vihreät Naiset

Oulun Sosiaalidemokraattinen Naispiiri

Pohjois-Pohjanmaan Keskustanaiset

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomusnaiset

Pohjois-Pohjanmaan PerusNaiset

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonaiset

Svenska Kvinnoförbundet (RKP:n naisjärjestö)

 

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *