Harrastustakuusta totta

Kouluverkkolinjaus on nuijittu pöytään. Uudistuksessa tehdään monia muutoksia nykyiseen. On ajankohtaista pohtia, millaiset koulujen tilaratkaisut palvelevat lapsia ja heidän perheitään myös koulupäivien jälkeen.

Koulujen tilasuunnittelu on tulevan valtuustokauden tärkeimpiä asioita jo siksi, että tiedämme lasten liikkumisen vähentyneen. Kaupungin liikuntapolitiikan kärkitavoite tulee olla yhdenvertaiset liikuntamahdollisuudet jokaiselle. Harrastustakuun ideana on, että jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla oikeus vähintään yhteen hyvään harrastukseen. Ajatus pohjautuu siihen kokemukseen ja tutkittuun tietoon, että harrastuksilla on syrjäytymistä ehkäisevä vaikutus. Harrastukset tarjoavat yhteisön eli yhteenkuuluvuutta, tukevat kasvua ja vahvistavat sosiaalisia taitoja. Jokaisen tulisi saada kokea liikunnan, kulttuurin ja yhdessä tekemisen riemua harrastusten kautta – perheen varallisuuteen katsomatta. Kokoomus haluaa, että harrastustakuusta tulee totta.

Tarvitaan harrastuspaikkoja ja yhteisöllisiä toimintakeskuksia sekä lapsille että nuorille lähelle ja edullisesti.

Nyt tarvitaan Oulun kaupungin, koulujen ja järjestöjen entistä tiiviimpää yhteistyötä. Nykyiset koulutilat tehokäyttöön ja uusien koulujen jo suunnitteluvaiheessa tulisi miettiä tilaratkaisuja, jotka toimivat myös yhteisöllisinä toimintakeskuksina ja harrastustiloina. Vastuu- ja turvallisuuskysymyksiin voidaan kehittää selkeitä ratkaisuja esimerkiksi kulunvalvonnan ja muun teknologian avulla.

Kun sote-tehtävät lähtevät kunnista maakuntiin, kunnista tulee sivistyskuntia. Koulut ja vapaa-ajan harrastukset nousevat entistä tärkeämpään arvoon. Kuntapolitiikassa voimme tehdä hartiavoimin töitä sen puolesta, että jokaisella lapsella olisi yhdenvertainen mahdollisuus harrastaa.

 

Pia-Riitta Korvenheimo

Puheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan Kokoomusnaiset

 

Kirjoitus on julkaistu 2.10.2016 Kalevassa

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *