KAISMO: Ajanpeluu ei auta, tarvitaan päätöksiä

Talousarviota koskeva valtuustoaloitteeni käsiteltiin kaupunginhallituksessa 3.10.2016. Aloitteessani vaadin, että kaupungin tuloista ja kuluista vastuulliset johtajat tasapainottaisivat yksiköittensä tulot ja kulut siten, että vuoden 2017 talousarvio saataisiin tasapainoon ja velkaantuminen katkeamaan.

Perustelin aloitettani 17.5.2016 esitetyillä luvuilla, jotka paljastavat karusti totuuden siitä, kuinka pahasti kaupunki elää yli varojen. Lukujen pitäisi avata pahiten umpeen muurautuneetkin silmät. Käytin perusteena myös kuntalain kohtaa, jonka mukaan taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen.

Kaupunginhallituksen vastaus on käsittämätöntä luettavaa. Vastauksessa keskitytään pääasiassa selittelemään kuntalain koukeroita unohtaen lähes tyystin todellisen ongelman. Vastauksessa todetaan kuitenkin, että Kaismo on aiheellisesti huolissaan kaupungin talouden tasapainosta ja myönnetään kuinka Oulu-konsernin suhteellinen velkaantumisprosentti vuonna 2015 oli korkeampi kuin saisi olla.

Näyttääkin, että ongelma tiedostetaan, mutta vastauksesta voi päätellä, että vaikeana asiana sitä pyritään vähättelemään ja lakaisemaan maton alle. Esiin nostettuun ongelmaan ei tälläkään kertaa saanut konkreettista vastausta. Vastaus on selittelyä menneisyydestä. Perusteltiin vuoden 2015 lukuja, kun vaadin ratkaisuja, miten korjataan vuoden 2017 tilannetta. Kaupunginjohdon puolustukseksi täytyy todeta, että kun esityksiä säästöistä tai rakenteiden uudistamisesta on tullut, on päättäjien enemmistö jyrännyt esitykset lähes joka kerta tehden kaupunginjohdon tehtävästä lähes mahdotonta. Jos poliittista rohkeutta ja tukea ei löydy, Oulua ei auta edes se paljon kaivattu maailman paras kaupunginjohtaja.

Kohta 20 vuotta yrittäjänä toimineena voin todeta, että on järkyttävää katsoa menoa, jossa osalla ajatusmalli näyttääkin olevan, että huonosti menee, mutta silti asian eteen ei uskalleta tehdä mitään. Yksikään yritys ei kestäisi, että asioita hoidettaisiin yhtä huonosti kuin Oulussa on viimeiset vuodet hoidettu. Päätöksenteossa liian ruusuiseen tulevaisuudenkuvaan on syyllistynyt valtuustokauden aikana jokainen poliittinen puolue ja jokainen meistä valtuutetuista. Virheistä onkin syytä oppia ja korjata ne niin hyvin ja pian kuin mahdollista. Suunnan kääntämistä on vaadittu puheissa, kirjoituksissa, aloitteissa, jne, mutta ei ilmeisesti riittävästi, koska enemmistöä tilanteen tervehdyttämiselle ei ole löytynyt. Viimeistään nyt olisi syytä löytyä!

Tarvitaan rohkeutta tehdä päätöksiä, joilla pistetään rakenteet nopeasti kuntoon. Ei-lakisääteiset palvelut uudelleen tarkasteluun, kouluverkoksi edullisempi vaihtoehto, kaupungin henkilöstön määrä vastaamaan sitä, mihin on varaa. Investointien painopiste tuottaviin ja työllisyyttä tukeviin investointeihin. Siinä muutamia, mistä aloittaa. Ei tämä niin vaikeaa ole. Ollaan rohkeita ja tehdään välttämättömät toimet tulevista vaaleista huolimatta!

Tomi Kaismo

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *