Pekka Simonen: Reilua peliä?

Saimme todistaa taas keskiviikkona 7.12.2016 Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuustossa sellaista poliittista peliä, jota ei pitäisi olla enää tällä vuosituhannella.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja nimitettiin maakuntauudistuksen muutosjohtajaksi valtiovarainministeriöön 3,5 vuodeksi. Maakuntaliiton hallintosäännön mukaan yli vuoden virkavapaudesta päättää maakuntavaltuusto. ”Isot pojat” kuitenkin päättivät kiertää sääntöä niin, että virkavapaus pätkittiin kahteen osaan. Näin virkavapaus sekä viransijaisuus voitiin hoitaa ilman meteliä maakuntahallituksessa. Viransijaisuudesta toki kokoomuksen ja demarien toimesta äänestettiin, mutta lopputuloshan maakuntahallituksessa on selvä, kun yhdellä ryhmällä on siellä yksinkertainen enemmistö.

Nyt neljän kuukauden kuluttua päätöksestä saimme asian käsittelyyn myös maakuntavaltuustossa. Enemmistö kuitenkin jyräsi sielläkin eikä maakuntajohtajan viransijaisuutta laiteta edes seuraaville vuosille normaalisti hakuun. Sama piiri pieni pyörii myös muissa virkojen ja toimien täytöissä liiton sisällä. Useat virkojen tai toimien haut ovat olleet esillä vain maakuntaliiton omalla ilmoitustaululla.

Toinen järjetön ikuisuuskysymys näyttää olevan maakunnan eteläosan koulutus. Olemme vuodesta toiseen esittäneet ratkaisuja alueen koulutuspaikkojen turvaamiseksi, mutta valtapuolue on ne aina kaatanut valtuustossa, kun esitys tulee väärästä suunnasta. Siitä huolimatta ylivieskalainen Keskustan maakuntavaltuutettu otti asian ykkösteemakseen eduskuntavaaleissa ja meni rytinällä läpi! Pohjois-Pohjanmaan päättämättömyyden takia nyt valtaosa Kalajokilaakson koulutuspaikoista on jo viety Kokkolaan.

Keskiviikkona esitimme taas maakuntaliiton yhdeksi strategiseksi tavoitteeksi ”ammattikorkeakouluopetuksen kokoaminen osaksi maakunnan omaa koulutusjärjestelmää koko maakunnan aluella”. Valitettavasti poliittinen epärehellisyys jatkui ja maakuntavaltuusto tyrmäsi esityksen murskaluvuin.

Ehkä jotain maakuntaliiton päätöksenteon tilasta kertoo sekin, että vuodesta toiseen on tiukkaa, että saadaanko valtuutettuja paikalle kokoukseen niin paljoa, että kokous saadaan päätösvaltaiseksi.

Nyt olisi korkea aika siirtyä avoimeen ja reiluun asioiden valmisteluun sekä päätöksentekoon myös maakuntaliitossa! Muuten on todella iso riski, että tämä perinteinen ”isot pojat sopii ja muut tyytykööt siihen” –toimintamalli siirtyy sote- ja maakuntauudistuksen myötä myös uuteen maakuntahallintoon. Tämä olisi turmiollista sekä ihmisten palveluiden järjestämisen että demokraattisen päätöksenteon näkökulmasta.

Pekka Simonen, kok

maakuntavaltuustoryhmän puheenjohtaja

Oulu

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *