Jarmo J. Husso: Leikkauslistoista

Eri puolueet ja poliitikot ovat viime aikoina esitelleet leikkauslistojaan. Näyttää siltä, että termiä ”leikkaus” käytetään osin tarkoituksellisesti väärin.

Vasemmisto ja demarit väittävät kokoomuslaisen leikkaamisen tarkoittavan sitä, että sinulta leikataan jotakin pois. Tätä enempää väärässä ei voisi olla.

Ajamani leikkaaminen tarkoittaa oikeasti sitä, että julkisen rahan käyttö pitää saada mahdollisimman alhaiseksi, jolloin sinua pitää verottaa mahdollisimman vähän ja tällöin saisit käteesi mahdollisimman paljon. Käteen jäävän palkkasi nostamiseksi (eli verojen alentamiseksi) julkisia menoja pitää saada alhaisemmiksi.
Demareiden ja vasemmiston ajama leikkaaminen näyttää tarkoittavan sitä, että leikataan palkansaajilta mahdollisimman paljon verotuksen kautta ja siirretään julkisen puolen pohjattomaan nieluun.

Tästä todistuksena viimeisin valtionvarainministeri Antti Rinteen malli, jossa hän leikkaisi seuraavalla vaalikaudella kyllä menoja, mutta lopettaa vuodatuksen vaatimalla veronkorotuksia miljardilla. Kaikki tämä samassa lauseessa!
Verottaminen johtaa siihen, että yrityksien tuloksentekokunto ei nouse. Vieläkin kurjempaa on se, että yritysten asiakkaille jää myös vähemmän mahdollisuuksia kuluttaa.

Keskustan ajama leikkaaminen puolestaan ei näytä olevan leikkaamista ollenkaan. Rahaa siirretään momentilta toiselle ja kuvitellaan, että sillä maan talous korjaantuu.

Puheenjohtaja Juha Sipilän menetelmää kutsutaan kustannusneutraaliksi tai hänen itsensä käyttämän ilmaisun mukaan ”verotuksen sisällä painopisteitä voidaan muuttaa” -menetelmäksi. Selkosuomeksi kaikki edellinen tarkoittaa nollasummapeliä, jossa mitään uudistavaa tai rakenteellista ei tapahdu.
Karu totuus on, että yritykset ja yksityisen sektorin työntekijät maksavat koko lystin. Meidän on yhdessä vaikutettava siihen, että näitä molempia on mahdollisimman paljon ja että näillä molemmilla menee mahdollisimman hyvin. Ainoat keinot: julkiset menot ja verot alas!

Jarmo J. Husso, Oulu
eduskuntavaaliehdokas (kok.)

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.