Tiina Suutari: Maamme ruoan tuotannon tukeminen tarvitsee monialaisia osaajia ja tukijoita

Kaksi kolmasosaa suomalaiskuluttajista haluaa syödä kotimaista ruokaa ja myös tarkistaa ruuan alkuperän. Miksi näin?  Koska suomalainen ruoka on puhdasta, terveellistä ja lähellä tuotettua. Kansainvälisissä vertailuissa suomalaisen ruuan puhtaus ja turvallisuus ovat korkealla tasolla. Suomessa ruuan puhtaus onkin tietoinen valinta ja kuluttajien luottamus on keskeinen osa elintarviketurvallisuutta. Suomalainen elintarviketeollisuus onkin luonut erilaisia jäljitettävyysjärjestelmiä ja tarjoaa kuluttajille tietoa tuotteistaan. Vastuu elintarviketurvallisuudesta ja omavalvonnan tärkeys tiedostetaan teollisuudessa.

Myös tutkimuksellisesti on todistettu, että pohjoismaisista perusraaka-aineista kootulla ruokavaliolla on myönteiset terveysvaikutukset. Tutkijat havaitsivat ns. Itämeren ruokavaliota noudattavien koehenkilöiden veren rasva-arvojen paranevan ja useiden tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin lisääntyvän. Itämeren ruokavalio sisältää mm. täysjyväviljavalmisteita, kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä kalaa, kotimaisia juureksia ja vähärasvaista riistaa.

Suomalaiset käyttävät ruokaan ja juomaan vuosittain yhteensä noin 22 miljardia euroa mikä on noin viidennes kotitalouksien kaikista kulutusmenoista. Yli puolet summasta kuluu kotiin ostettuihin tuotteisiin, ja lähes puolet ulkona syömiseen ja juomiseen. Ruokarahat pyörittävät vauhdilla kotimaan taloutta. Elintarviketalouden välillinen työllistävä vaikutus yltää kaikille talouden toimialoille. Ruokasektori työllistää välillisesti esimerkiksi maatalouskaupan, kuljetusten, varastoinnin ja liike-elämän palvelujen kuten kirjanpidon tai markkinoinnin parissa toimivia. Välillistä työllistämistä edustavat myös alan tutkimus ja opetus, julkinen sektori ja järjestöt.

Suomalaisten elintarvikeyritysten raaka-ainehankinta nojaa vahvasti kotimaiseen maataloustuotantoon. Elintarviketeollisuusliiton mukaan Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden raaka-aineen kotimaisuusaste on noin 80 %. Huolta herättää se, että suomalaisen alkuperän ja lähiruoan arvostuksen lisääntymisestä huolimatta kuluttajat näyttävät käytännössä ostavan yhä enemmän tuontituotteita. Tämän paljastaa elintarvikesektorin kauppataseen eli tuonnin ja viennin erotuksen kasvu. Alan kauppatase on heikentynyt vuosittain noin 150–200 miljoonaa euroa.

Alkutuotannolle onkin iso haaste pystyä tuottamaan riittävästi raaka-ainetta kotimaiselle teollisuudelle ja saada siitä vielä käypä hinta. Nyt on siis etsittävä kaikki keinot kotimaisen tuotannon ylläpitämiseen. Kaikki lähtee maastamme – työ, yritystoiminta, alkuperä ja hyvän olon perusta. Olen valmis antamaan oman monialaisen ammattitaitoni näiden asioiden edistämiseen Suomessa ja Suomen puolesta. Olet sinä valmis antamaan muun muassa näiden asioiden puolesta äänesi?

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.