Juha Hänninen: Veronmaksajien rahat tuuleen

Heitämmekö veronmaksajien rahoja tuuleen? Tuulisähkön tukiaiset, syöttötariffi, maksavat veronmaksajille paljon: näillä sähkön markkinahinnoilla ja tuulisähkön tavoitetilalla (6 Twh /vuosi) 250–280 miljoonaa euroa joka vuosi. Miksi kaikesta muusta näytetään voitavan tinkiä mutta ei tuulivoiman tukiaisista?

Toki, jos sähkön hinta Suomessa saadaan jollakin ”keinolla” nousemaan tasolle 83,5 €/Mwh, niin syöttötariffia ei tarvitsisi maksaa.

Tällainen hintataso ei lämmittäisi sähkön kuluttajaa, mutta syöttötariffi ei olisikaan rasittamassa julkisia menoja. Tilanne näyttäisi kauniilta niin maan hallituksen kuin tuulisähköfirmojen kannalta.

Tuulimyllytuet muodostava 68 prosenttia ns. uusiutuvan energian tuesta, mikä usein ohitetaan päättäjien puheissa. Viisaampaa olisi suunnata tuki muuhun bioenergiaan. Onko tuulivoimasta tullut yhtä kuuma peruna kuin Nato-keskustelusta, vai onko se saanut poliittisen keskustelun koskemattomuuden suojan taannoisen YYA-sopimuksen mallin mukaan? Ehkä uusi ympäristöministerimme ei ole ehtinyt perehtyä toisen hallinnon haaran (TEM) talousarvioesitykseen, ja siksi asia kannattaa nostaa nyt esiin.

Vähäiset energian tuotantoon liittyvät verorahat pitää kohdentaa niin, että niistä on ympäristön ja yhteiskunnan kannalta aitoa hyötyä eikä vain idealistisissa puheissa ja mielikuvissa elävää hyötyä maailman pelastamiseksi.

Melua tuottavat ja maisemaa rumentavat tuulivoimalat ovat viimeistään 20 vuoden päästä rakentamisestaan purkukuntoisia ja muuttuvat ongelmajätteeksi. Purkaminen on kallista. Kuka sen haluaa maksaa, kun paljon tärkeämmistäkin asioista, kuten teiden kunnossa pitämisestä, tingitään jo tänä päivänä?

Tuulivoimaan liittyvää problematiikkaa on kyllä käsitelty teknisesti, kaupallisesti, kansantaloudellisesti ja ympäristön näkökulmasta jo vuosia. Nyt pitäisi päästä eteenpäin, tekemään rohkeasti tulevaisuuteen kantavia päätöksiä.

Juha Hänninen, Oulu
kaupunginvaltuutettu (kok.)
eduskuntavaaliehdokas

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *