Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus vaatii nopeaa kriisitukea pienyrittäjille

Koronavirus koettelee taloutta kovalla kädellä. Poikkeuksellisen vaikeassa asemassa ovat pienyrittäjät, joista monilla kysyntä on pysähtynyt kuin seinään.

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus vaati nopeita toimia yritysten ja niiden työntekijöiden auttamiseksi kriisin yli.

”Erityisesti pienyrittäjät ja pienten yritysten työntekijät tarvitsevat kriisitukea. Erityisen haastavassa tilanteessa ovat käsityövaltaisilla aloilla toimivat yksinyrittäjät tilanteessa, jossa ihmiset luonnollisesti välttelevät lähikontakteja. Selkeät toimintaohjeet viranomaisten toimesta niin valtakunnan, kuten alueellisella tasolla selkeyttäisi tilannetta ja vähentäisi pelkoja,” toteaa, Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Tomi Kaismo. ”Vetoamme kuntiin, ELY-keskukseen, maakuntaliittoon ja kaikkiin muihin pohjoispohjalaisiin toimijoihin, jotta ne pikaisesti päättäisivät pienyrittäjiä auttavista toimenpiteistä, ” Kaismo jatkaa.

Koronaviruspandemia on aiheuttanut täysin poikkeuksellisen tilanteen Suomeen ja koko maailmalle. Riskinä on, että sen seurauksena täysin elinkelpoisia yrityksiä ajautuu konkurssiin. Epidemian kestoa ei tiedetä, mutta se on väliaikainen. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat keskeinen työllistäjä ja niiden ongelmat heijastuvat muuhun yhteiskuntaan välittömästi esimerkiksi lomautusten tai konkurssien kautta.

”Ensimmäisenä tulee ihmisten terveyden suojeleminen. Lisäksi on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta terveyskriisiä ei seuraa talous- ja työllisyyskriisi. Tarvitaan yhteishenkeä,” Kaismo kiteyttää.

Esimerkiksi julkisten hankintojen aikaistamista tulisi harkita siten, että kaikki mahdolliset ostot tehtäisiin nyt, kysynnän tukemiseksi. Maksut pienyrittäjille pitäisi tehdä mahdollisimman nopeasti kassatilanteen helpottamiseksi. Verojen ja sivukulujen maksamisen lykkäämisen pitäisi olla mahdollista, kunnes kriisi hellittää. Pankit voisivat harkita esimerkiksi lyhennysvapaita sekä yrityksille että yksityishenkilöille kriisin ajan. Myös maksuajoissa voitaisiin joustaa pienyritysten hyväksi.

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.