Janne Heikkinen: Kokoomuksen tulee profiloitua ahkerien ihmisten puolueeksi

Politiikan pelikenttä ja tapa viestiä on murroksessa.

Vuoden 2019 eduskuntavaalit olivat monellakin mittarilla poikkeukselliset. Suurimman paikkamäärän saavuttanut puolue (SDP) sai suurimmaksi eduskuntapuolueeksi historiallisen alhaisen 17,7 % kannatuksen. Kärkikolmikko kok, sd ja ps mahtuivat kaikki 0,7%-yksikön sisälle. Näyttäisi siltä, että puoluekentästä on katoamassa pysyvästi ns. “kolmen suuren puolueen malli” ja olemme siirtymässä ympäristöön, jossa viisi eri puoluetta vuorottelevat 15% molemmin puolin.

Uudesta tilanteesta on seurannut ainakin se, että stabiilien enemmistöhallitusten muodostaminen käynee jatkossa yhä hankalammaksi. Aiempien valtapuolueiden putoaminen keskisuurten sarjaan on tarkoittanut sitä, että hallituskoalitioiden on jatkossa oltava yhä laajempia saadakseen taakseen parlamentaarisen enemmistön. Samaan aikaan puoluekentän aatteellinen diversiteetti on kasvanut voimakkaasti. Puoluekentän polarisaatio on kasvanut.

Lue lisää!

Janne Heikkinen
Kirjoittaja on Kokoomuksen kansanedustaja

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.