Juha Hänninen: Rikoksia ei pidä hyväksyä- maassa maan tavalla tai maasta pois 

Rikoksia ei pidä hyväksyä ja asioille voi myös oikeasti tehdä jotain. Rikollisuutta ei voi kitkeä yhteiskunnasta kokonaan, mutta sitä ei saa ”ymmärtää” saati hyväksyä. Suuren ja ainakin toistaiseksi ratkaisemattoman ongelman muodostavat rikoksiin syyllistyneet maahanmuuttajat, joita ei saada palautettua lähtömaihinsa. Tanska on paininut samojen ongelmien kanssa jo vuosia. Maassa on päädytty ratkaisuun, jonka mukaan rikoksiin syyllistyneet turvapaikanhakijat siirretään pienelle Lindholmin saarelle Tanskan edustalle, josta tulee ”lähtökeskus” käännytyspäätöksen saaneille rikollisille. Me emme tarvitse välttämättä Tanskan mallin mukaista saarta, mutta riittävä etäisyys muuhun yhteiskuntaan on järjestettävissä Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa. Olennaista on, että turvapaikanhakijoiden tekemien rikosten, joista voidaan tuomita vankeutta, tulee johtaa automaattisesti karkotukseen. Yhtä lailla on pidettävä huolta, että vaaralliseksi tiedetyt henkilöt eivät pääse asettumaan Suomeen laittomina maahanmuuttajina.

Meidän tulee luoda malli, jossa ihmisiä autetaan todellisessa hädässä ja palkitaan työstä, yrittämisestä ja sopeutumisesta yhteiskuntaamme.

Sveitsissä tämä on ymmärretty. Maan turvapaikkajärjestelmän ydin on yksinkertainen: turvapaikka on voimassa kansainvälisen suojelun perusteella vuoden kerrallaan ja vain niin kauan kuin lähtömaan olosuhteet estävät kotiinpaluun. Kansalaisuuden saaminen edellyttää yleensä kymmenen vuoden yhtäjaksoista asumista maassa ja että hakija on viimeisen kolmen vuoden aikana kyennyt itse vastaamaan toimeentulostaan. Muussa tapauksessa saadut sosiaalituet pitää maksaa takaisin.

Jos  maasta turvapaikkaa hakenut  työllistyy, hän voi jatkaa oleskelua työluvalla. Järjestelmä on kannustava, mutta edellyttää integroitumista yhteiskuntaan, kielen oppimista ja tapakulttuurin omaksumista. Maassa maan tavalla on hyvä periaate. Selkeät ja tiukat, mutta reilut säännöt, kuinka maassamme toimitaan, hyödyttävät paitsi suomalaista yhteiskuntaa kokonaisuutena, myös kunniallisia maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita. Hekin haluavat luoda maassamme uuden, turvallisen ja hyvän elämän itselleen ja perheilleen.

Juha Hänninen
Kirjoittaja on Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas

Teksti on julkaistu Oulu-lehden yleisönosastolla keskiviikkona 10.4.2019

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *