Pauliina Valkovirta: Metsissämme ja oppilaitoksissamme kasvaa tulevaisuutta

Vajaa kaksi viikkoa sitten lähdin neljän jälkeen kotoa ajatuksena mennä hiihtämään Korkattiin. Päästyäni Aakonmajan parkkipaikalle totesin, etteivät valot palaneet ladulla ja otsalamppukin oli jäänyt lipaston laatikkoon. Talven pimein selkä oli onneksi jo taittunut, joten päätin toteuttaa keinovalon puutteesta huolimatta suunnitellun hiihtolenkkini Korkatin laduilla. Pelkäsin nimittäin laiskuuden pienessä lumisateessa iskevän, mikäli suuntaisin takaisin lämpimään autoon ja ajelisin sillä takaisin keskustan läheisyyteen Mustanmeren laduille hiihtämään, jossa olin nähnyt valojen palavan siitä ohi ajaessani . Alkuun hiihtolenkkiäni valaisi ja ohjasi valkoisen lumen hehku. Puoli kuuden seutuun alkoi kuitenkin olla jo niin pimeää, että viimeisen hiihtokilometrin minua tutulla ladulla ohjasit sen varrella kasvavat metsän puut. Muuta pimeyden keskellä en enää erottanut.

Hyvin ja kestävällä tavalla hoidetut metsämme kasvavat ja luovat meille tulevaisuutta. Energiateollisuudessa uusiutuvien energiamuotojen käyttö valtaa jatkuvasti alaa. Turvetuotanto on edelleen merkittävä työllistäjä alueellamme, mikä on tärkeää muistaa. Sen rinnalla kuitenkin nostavat päätään aktiivisesti myös esimerkiksi metsäteollisuuden jätteiden hyödyntäminen energiateollisuudessa. Myös muu puupohjaisten raaka-aineiden hyödyntäminen tulee kasvamaan muun muassa vuonna 2021 EU-alueella voimaan astuvan kertakäyttömuovien myynnin kiellon myötä. Esimerkiksi lingniini luonnon polymeerina korvaa öljypohjaiset raaka-aineet muovin valmistuksessa. Ehkäpä tulevaisuudessa lentokoneetkin lentävät metsistämme alkunsa saavalla biodieselillä kerosiinin sijaan. Tässä kehityksessä meillä niin Pohjois-Pohjanmaamme kuin koko Suomenkin näkökulmasta on ässät käsissämme niin saatavilla olevien raaka-aineiden kuin alan osaamisenkin näkökulmasta.

Osaamme nykyään hoitaa metsiämme paremmin kuin ennen. Osaaminen on yksi edellytys sille, että metsämme myös kasvavat. Metsäteollisuuden korkea osaaminen ja osaajat sekä alan opetusta tarjoavat oppilaitokset alueellamme tulee turvata tulevaisuudessakin. Myös alalla toimivien yrittäjien toimintaedellytykset on tärkeää taata ja vahvistaa. Alueemme elinvoiman ja tulevaisuuden on tärkeää jatkossakin kasvaa metsissämme ja oppilaitoksissamme.

Pauliina Valkovirta

Kirjoittaja on Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas, ensihoitaja ja intohimoinen ulkoilija.

Kirjoitus on julkaistu 13.2.2019 Haapavesi-lehdessä.

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *