Myy ittes Oulu!

Olin Perämerenkaaren kokouksessa Ruotsin Skellefteåssa yhtenä Oulun kaupungin edustajista. Kaupunki sijaitsee Raahen korkeudella Perämeren toisella rannalla. Matkaa Oulusta 380km. Asukkaita suunnilleen saman verran kuin Luulajassa eli 75.000.

Kokouksen seminaariosuudessa esiintyi mm. Skellefteån elinkeinojohtaja Bengt Ivansson, jolla on pitkä tausta menestyksekkäänä mainostoimistoyrittäjänä.

Hän oli saanut työmatkallaan Lontoossa puhelun ystävältään Ruotsista: ”Oletko tietoinen että Northvolt etsii paikkaa uudelle akkutehtaalleen?” Herra elinkeinojohtaja oli autuaan tietämätön koko asiasta.

Palattuaan kotiin hän otti välittömästi selvää hankkeesta. Northvolt-yrityksellä oli listattuna kahdeksan mahdollista sijoituspaikkaa Ruotsissa sekä Vaasa ja Kotka-Haminan alueet Suomesta. Skellefteå ei listalla ollut.

Elinkeinojohtaja piti pikaisen palaverin kaupungin johdon kanssa. Hän vuokrasi helikopterin ja ammattikuvaajan ja ohjasi pilotin lentämään aluksi kaupungin yllä. Sitten he suuntasivat kaupungin ulkopuolelle meren rantaan. Kopterin kovasta metelistä johtuen mykkään filmiin tehtiin selostus vasta myöhemmin studiossa. Virheetöntä englantia puhuva ammattilaisjuontaja spiikkasi filmin: ”Tällainen on Skellefteån kaupungin keskusta. Nyt lennämme kohti Northvoltin tulevaa aluetta. Tehtaanne tarvitsee runsaasti vettä joten se rakennetaan tähän meren rantaan. Tuohon viereen valmistuvat työntekijöidenne asunnot, lapsille päiväkoti ja koulu. Urheilukenttä täällä onkin jo valmiina.”

Valmis filmi lähetettiin Northvoltille. Sieltä soitettiin heti ja pyydettiin mahdollisuutta tulla vierailulle Skellefteåån. ”Tervetuloa!”

Bengt vuokrasi isomman helikopterin jolla delegaatio noudettiin kentältä ja tehtiin sama kierros kuin filmillä. Vieraat olivat haltioissaan näkemästään ja kokemastaan vastaanotosta.

Parantaakseen kaupunkinsa mahdollisuuksia akkutehtaan paikan valinnassa elinkeinojohtaja varasi vielä koko etusivun mainoksen paikallisesta sanomalehdestä: ”Northvolt. Olette sydämellisesti tervetulleita meille! Odotamme teitä innokkaasti. Skellefteån kaupunki.”

Lehden ilmestyttyä akkutehtaalta tuli puhelu: ”Lehtimainosta ei olisi tarvittu. Teidät on jo valittu.”

Skellefteåån rakentuu Northvoltin uusi upea akkutehdas joka työllistää aluksi 1500 henkeä, myöhemmin enemmän.

 

Lyly Rajala

Viihteen, viestinnän ja politiikan ammattilainen

Kolumni on  julkaistu Forum24-lehdessä 14.6.2018

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.