Piirihallitus: Kunnanvaltuustoja voi leikata

Pohjois-pohjanmaan Kokoomuksen mukaan kuntapäättäjien tulee noudattaa uudistuneen kuntalain valtuustojen kokoa pienentävää periaatetta. Aiemmin tänä vuonna muuttunut kuntalaki määrää vain kunnanvaltuuston minimikoon kunnan väkiluvun perusteella. Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus esittää, että tulevissa kunnallisvaaleissa kunnanvaltuustot valitaan lain mukaisessa minimikoossa, eivätkä valtuustot päätä kasvattaa itse itseään.

Kokoomuspiirin puheenjohtaja Tomi Kaismon mukaan: ”Monilla kuntapäättäjillä voi tulla kiusaus lähteä esittämään valtuustonsa koon paisuttamista vaalimatematiikkaa tutkailtuaan. Oman valta-aseman pönkittäminen ei kuitenkaan saa ajaa kuntalaisten edun tai joustavan päätöksenteon edelle.

Kokoomuksen piirihallituksen mukaan kuntien hallintoa tulee määrätietoisesti kehittää yhä ketterämpään ja avoimempaan suuntaan hyödyntämällä uusia teknologioita sekä toimintatapoja. Pelkästään tuleva SOTE-uudistus siirtää huomattavan osan kuntien nykyisistä tehtävistä pois kuntapäättäjien vaikutuspiiristä. Lisäksi piirihallitus haluaa edistää palveluiden avaamista yrityksille ja kilpailulle, muun muassa palvelusetelien ja palvelualoitteiden kautta. Piirihallitus pitää johdonmukaisena, että kuntien roolin ja vastuiden muuttuessa myös kunnallishallinnon määrän ja tarpeen täytyy joustaa alaspäin.

Ei ole tarkoituksenmukaista tai taloudellisesti fiksua pitää valtuustojen kokoa keinotekoisesti suurina. Kuntien varat on suunnattava palveluihin, ei ylenmääräisen luottamushenkilöorganisaation kuluihin.” toteaa Kaismo.

UUTINEN KALEVASSA: Kunnanvaltuustoja ei saa paisuttaa liikaa

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *