Leena Väänänen: Työn pitää aina olla kannattavaa!

Juttelin ystäväni kanssa taannoin ja taas sain kuulla jotakin, mikä oikeasti saa minut takajaloilleni. Ystäväni työkaveri tekee henkilökohtaisista syistään lyhennettyä työviikkoa ja hän työskentelee tällä hetkellä 3 päivää viikossa. Sijaiseksi on palkattu työtön henkilö, joka tekee loput kaksi työpäivää viikossa. Nyt tämän sijaisen tulot pienenivät kun hän otti vastaan tällaisen työpaikan. Kotiin jäämällä hän tienaisi enemmän. Tämä on todellinen epäkohta, työnteon pitäisi aina olla taloudellisesti selvästi kannattavampaa kuin kotiin jääminen!

Vaaliteemani Työniloa liittyy tähän asiaan. Kuten aiemmin kirjoitin, pitäisi työurien jatkamisessa panostaa eläkeiän korotusten sijaan/lisäski myös työssä jaksamiseen. Työniloon vaikuttaa moni seikka ja itse nostaisin tärkeimmiksi kolme seikkaa: 1) työtehtävän täytyy tuntua merkitykselliseltä, 2) työntekijän tulee tuntea, että myös muut työympäristössä arvostavat hänen tekemäänsä työtä ja 3) työilmapiiri on hyvä. Yksi tapa (monien joukossa) osoittaa arvostusta työntekijän työpanokselle on maksaa siitä kohtuullinen korvaus. Jos maksettu korvaus on vähemmän kuin kotona maatessa, voi tulla mieleen, ettei työpanoksella ole arvoa. Onneksi esimerkkinä käyttämäni henkilö pitää työntekoa niin tärkeänä, että otti paikan vastaan!

Työnteon kannattavuuden korjaamisen lisäksi yhteiskunnan olisi syytä miettiä myös muita keinoja työssä jaksamisen parantamiseksi. Esimerkiksi esimiestaitojen kehittämisellä voidaan vaikuttaa kaikkiin kolmeen mainitsemaani työniloon vaikuttavaan seikkaan.

Työniloa!

Leena Väänänen

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *