Outi Ervasti: Hiljaiset bussivuorot kulttuurikyydeiksi

Oulun kaupungilla on hienoa kulttuuritarjontaa. On upeita lastennäytelmiä, nuorisomusikaaleja, aarteenetsintää museossa, kirjailijavierailuja pääkirjastossa, historiakierroksia kaupungilla, työpajoja taidemuseossa, nukketeatteria, konsertteja, tanssia, elokuvia ja ties mitä!

Olisipa hienoa viedä oppilaat nauttimaan tästä tarjonnasta! Valitettavan harvoin se on kuitenkaan mahdollista. Kyse on rahasta. Useimmat koulut sijaitsevat kaukana keskustasta.

Pääsy kulttuuritapahtumiin edellyttäisi bussikyytiä, mutta kyyditysresurssit ovat kovin vähäiset. Epäkohtaan on nyt tarjolla ratkaisu, jos niin halutaan: Joukkoliikenteen busseissa on päiväsaikaan tilaa. Sen sijaan, että bussit kulkevat vajaina, joukkoliikenne voi ratkaista kulttuurikasvatusta vaivaavan ongelman. Oulun peruskoulujen oppilaat voisivat hyödyntää kaupungin joukkoliikennettä koulupäivinä noin klo 10-14 välisenä aikana, kun he opettajan valvomina matkustavat johonkin kulttuuritapahtumaan tai –kohteeseen. Matkoista ei koituisi kustannuksia kouluille eikä lisäkustannuksia kaupungille.

Nykysysteemillä kaupunki kilpailuttaa joukkoliikenteen, maksaa liikennöitsijälle ns. könttäsumman ja saa lipputuloista tuottoa. Lasten kyydit eivät siis maksaisi kaupungille. Lipputulot jäisivät saamatta, mutta niinhän kävisi muutenkin.  Vapaa joukkoliikenne antaisi opettajalle nykyistä huomattavasti paremmat edellytykset toteuttaa Oulun kaupungin kulttuuriopetussuunnitelmaa. Koulun kulttuurikäynnit voivat tarjota oppilaalle elämyksen, jota vaille hän muuten jäisi. Kulttuurikyydit tarjoaisivat kaupungillemme mahtavan mahdollisuuden profiloitua modernina edelläkävijänä, joka kasvattaa lapsia ja nuoria joukkoliikenteen käyttäjiksi. Kaupungin kulttuuritarjontaan nuoret asiakkaat toisivat vilskettä ja vipinää!

Aivan vastaavalla tavalla joukkoliikennettä voisi hyödyntää myös lasten ja nuorten liikunta- ja urheilutapahtumien kohdalla. Kyytejä voisivat hyödyntää myös varhaiskasvatuksessa olevat lapset.  Olen 26.1.2015 jättänyt aiheesta Kokoomuksen valtuustoryhmän kannattaman valtuustoaloitteen. Toivon aloitteen etenevän myönteisesti. Aluksi toteutukseen voisi ottaa tuntumaa joissakin ikäluokissa, jos on pelkoa, että bussit alkavat pullistella kyytiläisistä.

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *