Verotus kevenee, Suomi nousee – nyt on kasvun aika
Suomen talous ei ole kasvanut lähes 20 vuoteen. Samaan aikaan muut pohjoismaat ovat ohittaneet vuoden 2008 tason reippaasti. Me olemme jääneet paikalleen. Tälle kehitykselle on tultava muutos.
Kasvun näkymät ovat alkuvuoden aikana heikentyneet kansainvälisen epävarmuuden vuoksi. Viennistä elävälle Suomelle maailmankaupan hidastuminen tai mahdollinen tullisota olisi suoraan sanottuna myrkkyä. Tässä tilanteessa korostuu entisestään hallituksen vastuullinen ja määrätietoinen talouslinja. Kun maailma ympärillä myrskyää, on kotipesän oltava kunnossa.
Maan hallitus on tehnyt laajasti työtä kasvun vauhdittamiseksi. Luvitusta on sujuvoitettu, normeja purettu, tutkimukseen ja kehitykseen investoitu yli miljardi euroa ja koulutuksen perustaitojen vahvistamiseen panostetaan 200 miljoonaa. Liikenneinfrastruktuuriin investoidaan 3 miljardia euroa koko maassa, mikä näkyy myös meillä Pohjois-Suomessa. Raideleveysselvitys Oulusta pohjoiseen käynnistetään ja Ylivieskan eteläinen ylikulkusilta saa parannuksia!
Puoliväliriihessä hallitus päätti lisäksi järeästä kasvupaketista. Näitä toimia ei tehdä velaksi, vaan niillä on selkeä rahoitus. Veronkevennykset rahoitetaan osin itsellään, kun taloudellinen toimeliaisuus lisääntyy. Kaikista kevennyksistä on päätetty myös kompensoivat toimet.
Yli miljardin euron työn veronkevennyksillä tehdään työnteosta kannattavampaa kaikilla tulotasoilla. Tämä ei ole “antamista”, vaan vähemmän ottamista. Suomessa työstä rankaistaan liian ankaralla verotuksella. Eikä se ole oikein. Nyt tehtävillä veronalennuksilla parannamme ostovoimaa ja tuemme kotimaista kysyntää, joka näkyy esimerkiksi palvelualoilla.
Erityisen tärkeää on, että yli miljardi tästä kevennyspotista kohdistetaan juuri pieni- ja keskituloisille. Kaikki työ on arvokasta. Vain työnteolla ja yrittämisellä voimme rahoittaa hyvinvointivaltion laadukkaat palvelut.
Hallitus tukee myös suomalaista yrityskenttää. Yhteisöveron kevennys 18 prosenttiin jättää pk-yrityksille enemmän varoja investointeihin ja kasvuun. Tämä on tärkeä kilpailutekijä, kun haluamme houkutella Suomeen uusia investointeja. Edellinen yhteisöveron kevennys Kataisen hallituksen aikana lisäsi lopulta verotuottoja – samaan uskomme nytkin.
Kasvun kivijalka on kuitenkin osaava kansa. Hallitus tukee koulutusasteen nostoa ja tarjoaa opintosetelin toisen asteen jälkeen ilman jatkopaikkaa jääneille. Jokainen nuori ansaitsee mahdollisuuden jatkaa eteenpäin.
Suomi tarvitsee nyt enemmän kuin koskaan rohkeaa mutta vastuullista talouspolitiikkaa. Sellaiselle linjalle Orpon hallitus on sitoutunut. Se on hyvä uutinen myös Pohjois-Suomelle, sillä kasvua rakennetaan nyt koko maahan.
Juha Hänninen (kok.)
Kansanedustaja, Oulu