YEL: sosiaaliturva vai yrittäjäsakko?
Julkaistu Forum24-paikallislehdessä 2.7.2025
Yrittäjien eläkemaksut, tuttavallisemmin YEL on malliesimerkki siitä, kuinka tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla. Se, mikä alkoi lupauksena yrittäjän sosiaaliturvan parantamisesta, on päättynyt tilanteeseen, jossa suuret työeläkeyhtiöt kurittavat pienyrittäjiä mielikuvituksellisen suuruisilla laskuehdotuksilla.
Edellisen vasemmistohallituksen tietoisen uudistuksen mukaisesti yrittäjien eläkemaksu muodostetaan yrityksen edustaman toimialan keskipalkan mukaan. Kuka tahansa yrittämistä ymmärtävä käsittää, että yrittäjyyteen sisältyy riskejä, joita työntekijällä ei koskaan ole. Yrittäjällä ei koskaan ole kahta samanlaista tuntia, eikä niistä maksettavaa tuntipalkkaa. Juuri tästä syystä kritisoin vasemmistohallituksen uudistusta jo vuonna 2022.
YEL on perimmiltään moniongelmainen sosiaaliturvan muoto, jonka vakavin valuvirhe on rahastoimattomuus. Edelleenkin on hämärän peitossa, miksi yrittäjien eläkkeitä ei ole rahastoitu jo alun alkaen työeläkkeiden tapaan.
Siksi niin kutsuttu alivakuuttaminen ei yllätä. Miksi yrittäjän kannattaa maksaa eläkettä pottiin, joka ei kerrytä korkoa, eikä siten ole luotettava turva vanhuuden päiville? Osa on valinnut pienet eläkemaksut, lopuille se on käytännön sanelema pakko. Etenkin pienyrittäjille kaikkien verojen ja veroluonteisten maksujen maksutaakka on niin suuri, että eläkemaksu määrittää yritystoiminnan kannattavuutta.
Yrittäjien eläkejärjestelmän valuvirheen seurauksia paikkaa valtio noin 500 miljoonalla eurolla vuodessa. Tilanne on tosin surkuhupaisa. Ensiksi valtio verottaa yrittäjiä, sitten valtio paikkaa omaa puutteellista eläkejärjestelmää yrittäjiltä kerätyillä verorahoilla. Vasemmistohallituksen ratkaisu on kuitenkin johtanut tilanteeseen, jossa mielivaltaisilla laskureilla langetetaan yrittäjille laskuja. Nykyisessä lainsäädännössä ei mainita sanallakaan työeläkeyhtiöiden laskureita.
Orpon hallitus on tiedostanut YEL:n ongelman alusta pitäen. Kehittämisvaihtoehtoja varten nimitettiin selvityshenkilö joulukuussa 2024 ja valmista pitäisi olla 30.11.2025. Karu totuus kuitenkin on, ettei selvittely auta yhtään yrittäjää, jolle langetetaan laskuri-YEL. Nykytilanteeseen nähden hallituksen toiminta on ollut hidasliikkeistä. Pienyrittäjyyden vaikeuttaminen tuntuu eniten pienten paikkakuntien palveluissa.
Pidän työryhmän tehtävää vaikeana, enkä kadehdi työtaakkaa. Siinä on löydettävä vaihtoehdot, joissa sovitetaan yhteen yrittäjien kantamat riskit ja sosiaaliturva. Pidän selvänä, että yrittäjien eläkemaksujen on perustuttava todellisiin lukuihin, jotka eivät heikennä yritystoiminnan kannattavuutta. Maksuissa ei ole sijaa mielikuvitusrahoille.
Janne Heikkinen
kansanedustaja