RAJALAKI ON SAATAVA NOPEASTI VALMIIKSI – KYSYMYKSESSÄ ON MAAMME KANSALLINEN TURVALLISUUS
Suomi toimii viisaasti, kun se ennakoi ja varautuu kaikenlaisiin toimiin, jotka voivat horjuttaa yhteiskuntamme vakautta. On hyvin tärkeää, että Suomella on riittävät työkalut rajaturvallisuuden varmistamiseksi kaikissa olosuhteissa.
Hallitus on tuonut tänä keväänä joukon lakiesityksiä, jotka antavat valtuudet ja mahdollisuudet toimia niissä tilanteissa, joissa Venäjä tai joku muu valtio yrittää horjuttaa, häiritä tai muuten luoda epävakautta maahamme. Nämä lakiesitykset tarvitsevat taakseen laajan tuen, ja ne pitää saada mahdollisimman nopeasti päätökseen, kansallisen turvallisuuden vuoksi.
Tällä viikolla eduskunnassa käytiin lähetekeskustelu lakiesityksestä, joka mahdollistaa reserviläisten kutsumisen nopealla aikataululla Rajavartiolaitoksen avuksi. Yhdysvaltojen ja Suomen välinen DCA-sopimus tulee myös nopeasti päätettäväksi. Se täydentää Nato-jäsenyyttämme ja antaa Yhdysvaltojen sotilaille luvan harjoitella maassamme ja varastoida puolustustarvikkeita pahan päivän varalta. Lisäksi annetaan rajalle lisää resursseja ja valvontamahdollisuuksia ja rakennetaan raja-aitaa.
Rajalaki, joka sekin pitää saada päätökseen lähiviikkoina, jakaa eniten mielipiteitä. Perusoikeudet ja ihmisoikeudet sekä oikeusvaltio ovat niitä argumentteja, joilla rajalakia vastustetaan. Ne ovatkin niitä seikkoja, joita perustuslakivaliokunta joutuu tosissaan pohtimaan.
Rajalaki toisi mahdollisuuden nopeaan käsittelyyn rajalla ja henkilön palautuksen tulomaahan, mikäli katsotaan, ettei hänellä ole oikeita perusteita hakea turvapaikkaa. Tätä menettelyä käytettäisi vain poikkeustilanteissa, esimerkiksi tilanteissa, joissa satoja tai tuhansia ihmisiä pyrkisi laittomasti maahamme ja se olisi selvästi vieraan maan järjestämää välineellistettyä maahantuloa
Jos skenaario toteutuu ja Venäjä alkaa työntää turvapaikanhakijoita maahamme, eikä rajalakia saada voimaan, joudumme ottamaan jokaisen tulijan maahamme normaaliin turvapaikkaprosessiin, joka kestää valituksineen vähintään vuosia. Tämä olisi turvallisuusriski maallemme, sillä tulijoiden joukossa voi olla ketä vain.
Suomi on sitoutunut noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia ja kunnioittaa oikeusprosesseja ja lakivelvoitteita. Näinä epävarmoina aikoina on kuitenkin ensisijaisesti huolehdittava maamme ja kansalaistemme turvallisuudesta. Ideologia ei saa mennä kansallisen turvallisuuden edelle. Toivon, että nämä lait saadaan nopeasti ennen kesätaukoa läpi, koska näissä kaikissa on kyse ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta.
Juha Hänninen
kansanedustaja (kok)