Malttia ja viisautta Pohteen päättäjille

Somessa ja mediassa on nyt paljon hyvin huolestuneita kansalaisia ja Pohteen päättäjiä, kun Pohteen viranhaltijat julkistivat esityksensä talouden tasapainottamiseksi. Minäkin olen erittäin huolestunut.

Esityksissä on toki paljon järkeviä uudistuksia, mutta myös paljon sellaisia toimenpiteitä, mitä en millään halua hyväksyä. Esimerkkeinä mainittakoon vaikka omaishoidontuen muuttaminen määrärahasidonnaiseksi, lapsiperheiden kahden viikon maksuttoman kotipalvelun poistaminen sekä lukuisat yksiköiden ja toimintojen lakkautukset. Myös ilman vertailevaa kustannuslaskentaa esitetyt palvelujen sosialisoinnit alueen pienyrittäjiltä Pohteen omaksi toiminnaksi kuulostaa vastuuttomilta.

Yksi asia minua kuitenkin ihmetyttää. Erityisesti keskustan, demareiden ja vasemmiston suunnalta on tullut todella agressiivisia syytöksiä nykyisiä hallituspuolueita kohtaan. Tosiasia kuitenkin on, että ministeriön vaatimukset Pohteelle perustuvat suoraan Marinin hallituksen runnoman hyvinvointialuelain pykälään 15. Sen mukaan ministeriön täytyy vaatia juuri tällainen talouden sopeuttamissuunnitelma, jotta se voi myöntää lainanottovaltuudet hyvinvointialueelle.

Samoin pykälä 115 vaatii hyvinvointialueen viranhaltijoita ja poliittisia päättäjiä huolehtimaan siitä, että hyvinvointialueen kertynyt alijäämä tulee katetuksi kahtena seuraavana vuonna. Muuten meiltä jokaiselta voidaan evätä vastuuvapaus ja pahimmassa tapauksessa olemme syytteessä hallinto-oikeudessa.

On täysin absurdi ajatus, että mikään hallitus pystyisi muuttamaan tätä lainsäädäntöä muutamassa viikossa niin, etteikö meidän tarvitsisi Pohteella tehdä uskottavaa talouden sopeutusohjelmaa.

Meillä Pohteen päättäjillä on nyt siis päätöksentekopakko ja talouden sopeuttamistarve on valtava, lähes 150 000 000 euroa! Laki hyvinvointialueista ja sen mukainen ministeriön päätös pakottaa meidät tekemään uskottavan talouden sopeuttamisohjelman 20.11. mennessä.

Meillä on siis reilu kolme viikkoa aikaa perehtyä, vaatia perusteita ja vaihtoehtolaskelmia esityksille, mutta sitä mahdollisuutta ei ole, että jättäisimme päätökset tekemättä. Siksi toivon, että jokainen Pohteen päättäjä keskittyisi ensisijaisesti tähän vaativaan tehtävään ja jättäisi populistiset lähinnä valtakunnan politiikkaan liittyvät metelöinnit vähemmälle.

Toivon siis aitoa, luottamuksellista ja rakentavaa keskustelua kaikkien valmisteluun ja päätöksentekoon osallistuvien päättäjien kesken ja toivotan voimia sekä viisautta kaikille yhteistyökumppaneilleni tähän vaikeaan ja vaativaan tehtävään!

 

Pekka Simonen

Aluevaltuuston 1. vpj

Kokoomuksen aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *