Psy­ko­te­ra­peut­tien kou­lu­tus saatava mak­sut­to­mak­si

Suomessa on mielenterveyskriisi. Psykoterapeuteille on kysyntää tällä hetkellä valtavasti enemmän kuin tarjontaa löytyy. Vaikka ihmiset saisivat Kelalta hyväksytyn päätöksen psykoterapiasta, ei hoitoon pääse, sillä psykoterapeutteja ei ole riittävästi saatavilla. Tilanteeseen tarvitaan muutos.

Nykyisellään psykoterapeuttikoulutus on terveydenhuollon ammattihenkilöstön jatkokoulutukseen verrattavaa täydennyskoulutusta ja maksaa kouluttautuvalle itselleen 25 000–60 000 euroa. Koulutuksen iso hintalappu tekee siitä mahdottoman isolle osalle pätevistä hakijoista.

Koulutus tulee aloittaa ammattikorkeakouluissa tai yliopistoissa velvoittavana ja samalla tavalla maksuttomana kuin muutkin terveydenhuoltoalan koulutukset, kuten lääkereiden, hoitajien ja psykologien koulutukset. Meillä ei ole käytännössä mitään muuta julkisen sektorin maksamaa tai osittain maksettavaa palvelua kuin psykoterapia, mihin ei kuitenkaan julkisissa korkeakouluissa voi opiskella.

Mikäli psykoterapiaan hakeutuva haluaa saada hoitoonsa valtiolta tukea, tulee ensin saada lausunto lääkäriltä. Lausunnon saaminen vie kuitenkin yleensä vähintäänkin viikkoja tai jopa pari kuukautta, riippuen paikkakunnan jonotilanteesta. Mielenterveysongelmissa ajoissa puuttuminen ja nopeampi hoitoon pääsy olisi erittäin tärkeää.

Nyt kuitenkin Kelan hyväksynnän jälkeen pitää vielä löytää sopiva psykoterapeutti ja sopivan löydyttyä toivoa, että terapeutilla on kalenterissa aikoja vapaana. Tällä hetkellä terapiaan pääsy ei ole mitenkään itsestään selvää, saati helppoa.

Osaltaan psykoterapeuttien riittämätön määrä myös johtaa palvelun hinnan nousuun, mikä taas on entistä hankalampaa sekä julkiselle sektorille Kela-maksujen kautta, että potilaille, joiden täytyy kustantaa osa hoidosta itse. Terveessä markkinassa tarjonnan tulisi lisääntyä kysynnän kasvaessa, mutta tällä hetkellä psykoterapeutteja ei kouluteta riittävästi.

Psykoterapeuttien saatavuuden ja hoitoon pääsyn helpottamiseksi psykoterapeuttien koulutus tulee aloittaa maksuttomasti joko yliopistoissa tai ammattikorkeakouluissa.

Paavo Koho

lääkäri

kansanedustajaehdokas (kok.)

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *