Viimeinen taisto

Kuntavaalit kurkkivat jo nurkan takana ja niinpä viimeinen hetki tehdä merkittäviä päätöksiä Oulun kaupungin asukkaiden hyväksi on tuleva syksy ja talousarvio 2020. Vuotta myöhemmin kuntavaalit ovat niin lähellä, että ns. ” vaalibudjetti” vesittää perinteisesti vastuullisen taloudenhoidon.

Tarvittiin ulkopuolinen -meritoitunut ja arvostettu- konsultti tekemään selvitystyö kustannustason kasvun hillitsemiseksi. On aiheellista kysyä :” Miksi emme pysty tekemään sellaista omin voimin?”. Konsultti Laesterä nimittäin käyttää työssään ihan samoja taustatietoja, numeroita ja tilastoja, jotka ovat meillä itselläänkin käytössämme. Esitellessään taustatietoja valtuutetuille seminaarissa, kaikkien ryhmien puheenjohtajat sitoutuivat tukemaan hänen työtään. Todellinen mittari näille lupauksille nähdään kaupunginvaltuustossa, jossa ryhmien johtajilla onkin kova työ pitää rivit suorina. Palveluverkkoon Laesterä tulee puuttumaan, ei ainoastaan lukioverkkoon, vaan palveluverkkoon kokonaisuudessaan. Edelleen; oletan konsultin katsovan suurinta kuluerää ja huomatessaan, että kaupunki maksaa palkkoina noin 700 miljoonaa euroa vuodessa, hän alkaa tutkimaan räjäytyskuvaa tämän kuluerän synnystä. Ellei näitä kahta asiaa tapahdu, konsultti ei ole tehnyt työtään kunnolla.

Kuntaliitoksen jälkeinen krapula ei ota parantuakseen, vaan omat siltarummut ja kapeakatseinen reviirin puolustaminen vaarantavat kokonaisuuden näkemistä ja tosiseikkojen hyväksymistä.
Muuten ei ole selitettävissä se, että tämän vuoden tulos menee 20-40 miljoonaa miinukselle, velkaa otetaan lisää ja rakenteellisia uudistuksia ei saada aikaan. Aivan liian usein kuulen sanat: pöydätään! tai takaisin valmisteluun!
Kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi, mikä puolestaan sekin sekoittaa pakkaa. Minä tunnen voimakasta sympatiaa ja ymmärrystä Laajalaa kohtaan, sillä hänen ja johtavien virkamiesten muutosohjelma 2020, talousarvio ja taloussuunnitelma tuleville vuosille sisältävät 40 miljoonan sopeuttamistarpeen. Yritys on hyvä ja oikean suuntainen. Me poliitikot olemme kerta toisensa jälkeen tehneet tyhjäksi ja kyseenalaistaneet virkavastuulla työtään tekevien laskutaidot. Tämä soppa on aivan itse aiheutettu. Vastuullisuus tarkoittaa kykyä ja selkärankaa tehdä kipeitä päätöksiä. Vastuuttomuus tarkoittaa kaikkea kivaa ja maksutonta kaikille.

Kolumni julkaistu Forum24 lehdessä.

Jarmo J. Husso

Valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.